НОВИНИ

В COVID зоните в поликлиниките: Преглеждат пациенти, изпратени от личните лекари

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:13, 09.11.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Здраве

COVID зони вече се обособяват в столичните поликлиники. В част от тях вече има помещения за прегледи и тестове на пациенти със съмнения за коронавирус. Идеята е чрез COVID зоните да се намали натискът върху болниците в София. В тях ще се преглеждат пациенти, изпратени от личния лекар.

За COVID зоната в столичната 12-та поликлиника е обособен отделен вход. Иван Иванов е сред общопрактикуващите лекари, които ще дежурят в COVID кабинета.

"С началото на дейностите ще има сериозен поток от хора. Може би в началото ще е по-трудно", каза д-р Иван Иванов - общопрактикуващ лекар.

COVID зоната ще работи от 8.00 до 16.30 ч. в делничните дни. Освен лекарски кабинет в нея ще има рентген. До него ще се стига през коридор, по който ще минават само пациенти със съмнения за коронавирус.

"Личните лекари ще насочват към нас тези пациенти с направление за рентгенова снимка, с направление за клинични изследвания от клинична лаборатория. Като антигенните тестове ще бъдат безплатни", каза д-р Васил Василев - управител на ДКЦ 12.

В COVID зоната няма да откажат преглед и на хората без направление от личния лекар.

"Нашият апел е да идват хора, които имат симптоми, а не само да си направят тестване, за да спят спокойно", каза д-р Васил Василев - управител на ДКЦ 12.

Всеки лекар или специалист, които работи в COVID зона на поликлиника, ще получава по 1000 лева към заплатата си. А за всеки преминал пациент дежурният екип ще си дели по 10 лева.

"Изключително ми беше трудно да подсигурим лекари, които да поемат консултациите", каза д-р Васил Василев - управител на ДКЦ 12 .

В COVID зоната на 12-та поликлиника ще помагат и двама специализанти от "Пирогов". Здравният министър и Лекарският съюз са обсъдили издаването на електронни направления за тестове от личните лекари.

"Ние смятаме, че на първо време ще трябва да може да се назначават ангитенните тестове. Като тестове, които излизат в рамите на работния ден. По-бърза ще бъде диагностиката и по-бърза ще бъде терапията", каза д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар.

Все още не е ясно кога личните лекари ще получат право да издават направления за тестове за коронавирус. Очаква се първите COVID зони в няколко столични поликлиники да заработят до крaя на седмицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камала Харис - живот, изпълнен с прецеденти
Камала Харис - живот, изпълнен с прецеденти
МС отпусна 81 млн. лева по две мерки срещу коронавируса
МС отпусна 81 млн. лева по две мерки срещу коронавируса