НОВИНИ

Проф. Ангелов: Още 80 млн. лева за реорганизация в медицинската помощ до края на годината

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 08.11.2020
Чете се за: 02:25 мин.
У нас

80 милиона лева ще бъдат отпуснати за въвеждане на допълнителни мерки в борбата с епидемията от коронавирус у нас. Всички области в страната вече попадат в т.нар. червена зона. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерския съвет.

Следващата стъпка при заразени над 600 на 100 000 души ще бъде всички лечебни заведения, които имат сключени договори с Касата, да отделят поне 50% от леглата си за пациенти с COVID.

Държавата се намира в сериозна фаза на епидемията с COVID-19. От две седмици числата са такива, че двуседмичната заболяемост е над 300 на 100 000 души. Съгласно нашия план, който следваме, при такава заболяемост правим реорганизация в медицинската помощ в страната, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Новите мерки, които ще бъдат приложени до края на годината за обезпечаване на тази реорганизация, са в размер на 80 млн. лева.

Те ще бъдат насочени в следните направления: в етап доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лева на всеки общопрактикуващ лекар. Разбираме, че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава с всеки изминал ден.

По последни данни всеки трети тестван българин е положителен, посочи Ангелов.

В някои от ДКЦ-тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID зони. В тях ще работят лекар, сестра, лаборант и ще се извършва клиничен преглед, тест за COVID-19, лабораторни изследвания за кръв по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава допълнително по 1000 лв. на човек на месец и допълнително по 10 лева за преминал пациент през тази COVID зона. Тези 10 лева ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то върху служителите.

В лечебните заведения ще увеличим капацитета от 10% на 20% за поддържане на готовност за легла. В лечебните заведения, които определим със заповед и които поддържат капацитет не по-малко 50% от леглата, ще отпуснем и допълнително 50 млн. лв.

Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

"Благодарение на усилията на кмета на София и Столична община успяхме да остойностим тази мярка, която се прилага по нашия план при повишена заболяемост. Имаме готовност на извънредно заседание на МС, което ще се проведе най-вероятно утре, където тези мерки да бъдат приети и да започнем работа по тях", подчерта проф. Ангелов.

Очакваме с тези мерки да помогнем и да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия - лекарите, сестрите, санитарите в лечебните заведения, да намалим натиска върху тези лечебни заведения, да дадем възможност на всички български граждани - от тестваните почти всеки трети, е положителен, да има достъп до навременна медицинска помощ по отношение на диагностиката и получаване на консултации за лечение, допълни проф. Ангелов.

"Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Дори в дните, в които имаме след тестването по-малко заболели. Само в днешния ден хоспитализирани са общо 1252 души в София, от които 141 за интензивно лечение, като ръстът от вчера е 84. Това показва един огромен натиск върху болниците в София", заяви Йорданка Фандъкова - кмет на София.

Обсъдихме въпроса, защото, разбира се, че трябва финансов ресурс за тази дейност. Ясно е, че хората трябва да бъдат мотивирани, затова днес постигнахме договореност и ще бъдат отпуснати от правителството такива средства, които да осигурят допълнително заплащане за работа с COVID пациенти на всички екипи и лекари, лаборанти, сестри, които работят в тези COVID зони, а също за осигуряване на безплатни тестове, допълни Фандъкова.

Ако около 3000 са хората със съмнение за коронавирус на денонощие, то около 20% се нуждаят от лечение в болница, обясни директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев.

"От утре нещата ще бъдат значително подобрени. Искрено се надявам да се реши въпросът с недостига на легла. Никога не е имало над 500 адреса през деня, и над 300 през нощта. Тези цифри показват, че сме достигнали своеобразен рекорд", отчете още д-р Гелев.

Абсолютно ненужно е хората без симптоматика да посещават фургоните за първична диагностика, призова проф. Ангелов. Няма смисъл да правите това нещо. Това е ресурс, това е време, изтъкна той.

"Системата е подготвена, няма смисъл да ни води страхът, а да ни води разумът", подчерта още здравният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов и Марин Чилич на корта в понеделник на "Sofia Open 2020"
Димитър Кузманов и Марин Чилич на корта в понеделник на "Sofia Open 2020"
Веселин Маринов е с коронавирус в МВР болница
Веселин Маринов е с коронавирус в МВР болница