НОВИНИ

В помощ на заразен лекар: Опашка от чакащи да дарят плазма пред кръвния център

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:08, 08.11.2020 (обновена)
8073
Чете се за: 01:50 мин.
Още

Опашки от чакащи да дарят плазма за поредния заразен лекар. Хора, които са преболедували COVID, тази сутрин чакаха пред вратите на Кръвния център в София, а той за пореден уикенд отвори врати извънредно, по спешност. Дарителите са много, плазмата за нуждaещите не достига, а центърът, в който може да бъде дарена плазмата - един-единствен.

За тези хора няма пречки. Още преди отварянето на кръвния център те вече бяха там. Всеки със своя лична история за борбата с COVID.

"Юни месец бях в тежка форма на COVID", разкри Асен Христов, пастор в Разлог.

"Много трудно ми беше", споделя Фаня Делчевска, Пловдив.

Успели да преборят вируса и днес помагат на доктор Радев - кардиологът от Разлог, който от март лекува пациенти с COVID. До миналия петък.

"Състоянието първоначално беше с леко неразположение", каза д-р Радка Божикова, съпруга на д-р Спас Радев.

Съпругата му също е лекар. Но карантиниран вкъщи. Докато той е в Окръжна болница в тежко състояние.

д-р Радка Божикова, Разлог: Последно ми писа сутринта към 8:15, че е изкарал изключително тежка нощ, но се бори.

Чули от Фейсбук, от приятели, от други лекари, днес в кръвния център даряваха плазма за него.

"Ние сме една голяма група от Разлог. Има хора, които дойдоха и от Шумен, от Северна, Североизточна България са тук. И сигурно са станали по-рано от нас", каза Асен Христов, пастор в Разлог.

Други даряваха за свои близки, за приятели на приятели или за непознати, просто, защото знаят, че могат.

Все още пътят до дарението е малко по-дълъг отколкото е удобно. Наредбите позволяват даването на кръвна плазма да става само в кръвните центрове - те са 5. От тях само 1 работи - този в София. В другите четири - в Плевен, Пловдив, Стара Загора и Варна, липсва техника. Такава скоро ще бъде доставена във Варна. В Пловдив ще чакат поне до края на месеца. А на другите места още не е ясно. И все още ще се разчита на добрата воля на дарителите да пътуват километри.

-БНТ: Не ви се стори твърде дълъг пътя?
Фаня Делчевска, Пловдив: Не, разбира се, щом трябва да помогнем няма никакви граници. И по-далеч да беше, щяхме да дойдем.

Сдружението, което организира даренията на плазма, ще поиска здравният министър да позволи даренията да стават и в болниците, които имат отделения по трансфузионна хематология. Ако министърът разреши и тези отделения бъдат оборудвани, местата за даряване биха се увеличили поне с 19.

Русе, Бургас, Благоевград, Пазарджик, Силистра, Добрич, Шумен, Велико Търново, Видин, Монтана, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол, Кюстендил, Кърджали, Габрово, Смолян, Ловеч. В някое от тези 19 може би има друг чакащ по спешност пациент.

"Ние тук не говорим дали е доктор Радев или някой друг - той страда в момента, той се бори да оцелее. И твоята кръв, моята кръв може да помогне. Защо да стоим безучастни", заяви Асен Христов, пастор в Разлог.

Още един лекар във Варна чака спешно плазма. И едва ли ще обвини пациентите си, че е заразен. Както е в лекарското семейството на д-р Радев.

"Вероятно причината е в нас, че ние не сме се пазили достатъчно", коментира д-р Радка Божикова, Разлог.

И вероятно точно някой от излекуваните му пациенти, пътуващ до София, ще му помогне.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Навръх празника си: Полицаите на протест с искане за по-високи заплати
Навръх празника си: Полицаите на протест с искане за по-високи заплати
Диспансерът за бъбречно трансплантирани пациенти продължава дейността си
Диспансерът за бъбречно трансплантирани пациенти продължава дейността си