НОВИНИ

Весела Чернева: Много страни са се скрили зад гърба на България

bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 09.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Берлинският процес догодина ще бъде в ръцете на Германия като ротационен председател, която е инициатор на процеса. Затова Германия иска да се фокусира основно върху сътрудничеството в рамките на Западните Балкани. Т.е. когато говорим за общ пазар, да можем да говорим за регионален пазар в Западните Балкани – да има все по-малко пречки за преминаването на стоки, капитали, по-малко замърсители. Това коментира за "Светът и ние" Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика.

„Онова, което България постигна в последните две години по отношение на образа си в ЕС, беше нейното желание да бъде гласът на Западните Балкани в Европа. За съжаление, този капитал бързо се изчерпва. Много страни са се скрили зад гърба на България. Страни, които не искат да има продължаване на разширяването и смятат, че едно блокиране е добре дошло от техните вътрешнополитически мотиви“, допълни тя.

Захариева: Ще продължим да подкрепяме еврочленството на страните от Западните Балкани, но те също трябва да поемат своята отговорност

Чернева се надява въпросите на свързаността между България и Република Северна Македония да станат част от дневния ред на Берлинския процес.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви тайни крие часовниковата кула в Благоевград?
Какви тайни крие часовниковата кула в Благоевград?
Кореспондентът на БНТ Иван Янев стана доброволец в болницата в Казанлък
Кореспондентът на БНТ Иван Янев стана доброволец в болницата в Казанлък