Създадоха ваксина срещу COVID-19 с 90% ефективност

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:23, 09.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС

Първата надеждна ваксина срещу коронавируса е на път да се появи. Тя е разработена от американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската биотехнологична фирма БиоНТек (BioNTech). Ваксината е с 90% ефективност. Според СЗО новината е "окуражаваща".

Според предварителния анализ, първата надеждна ваксина може да предотврати заболяване от COVID-19 при над 90% от хората. Пфайзер и Байонтех определиха събитието като "велик ден за науката и човечеството".

Угур Сахин, съосновател на компанията производител: "Вярно, че това средство още няма одобрение и затова провеждаме това изпитание за съвместимост с над 40 000 теста, за да установим дали има непоносимост, дори и тя да е рядка. Това, което доказваме с това изпитания е, че ваксината е съвместима и че страничните ефекти са леки и умерени и няма тежки странични ефекти."

Изпитанията са проведени в шест страни, с 43 500 души. Не е имало притеснения относно безопасността на ваксината. Двете компании, разработили препарата, планират да кандидатстват за спешно одобрение за използване на ваксината до края на ноември. Дузина препарати са във финален стадии на изпитание, но това е първата ваксина, която показва толкова обнадеждаващи резултати.

Новата ваксина срещу COVID-19 трябва да се съхранява на минус 70 градуса

Реакцията на финансовите пазари беше еднозначна и потвърди важността на новината. Пунктовете на индексите на фондовите борси в Съединените щати и Германия нараснаха значително.

Акциите на двете компании производителки се увеличиха съответно със 17 и 30%.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Монтираха система за пречистване на въздуха в болницата в Разлог
Монтираха система за пречистване на въздуха в болницата в Разлог
Президентът Радев поздрави Джо Байдън в Туитър
Президентът Радев поздрави Джо Байдън в Туитър