НОВИНИ

Кореспондентът на БНТ Иван Янев стана доброволец в болницата в Казанлък

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 09.11.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Регионални

Кореспондентът на БНТ Иван Янев от днес е доброволец в болницата в Казанлък. Няколко дни той ще работи като санитар в COVID отделението.

Взел решението, след като се разбрало, че само една-единствена медицинска сестра в общината, работеща в извънболничната помощ, се е съгласила за доброволческа кауза.

Отделението за болни от коронавирус в казанлъшката болница е препълнено. В момента там са настанени 33-ма души с COVID-19, за които се грижи тази единствена медицинска сестра доброволец. Сред заразените има лекари и служители от персонала, а болницата има остра нужда от санитари, медицински персонал и доброволци. Заради голямото натоварване днес поредната медицинска сестра подаде молба за напускане.

Дежурството му започва с дезинфекция на 10 стаи, времето го притиска, в същия момент трябва да започне и раздаването на закуската. Следва смяна на болничното бельо, отново почистване, след това идва поставянето на системи.

Казва, че е човек, който на час обикновено пуши по 6 цигари. Днес първата запалена е в 12 на обед.

"Близо 6 часа дежурство вече. Видях системата от вътре, видях, че тя не е добре смазана, има много пробойни и проблеми. Видях това, което обясняваха всички експерти. Видях починал човек от COVID-19, видях напуснала медицинска сестра заради ниско заплащане. Трудно е, има огромна нужда от санитари, от медицински лица, от хора, които да бъдат тук, за да обслужват пациентите. А те наистина са в тежко състояние - 70% от тях, настанени в отделението, са на кислородна терапия. Дишат трудно, почти не се хранят и единственото нещо, което остава, е да се молят всичко да бъде наред", каза Иван Янев - кореспондент на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Чернева: Много страни са се скрили зад гърба на България
Весела Чернева: Много страни са се скрили зад гърба на България
Донски и Младенов играха силно, но опитът на Скупски и О'Мара си каза думата
Донски и Младенов играха силно, но опитът на Скупски и О'Мара си каза думата