НОВИНИ

Какви тайни крие часовниковата кула в Благоевград?

bnt avatar logo
от БНТ
17:37, 09.11.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Регионални

Една от емблемите на Благоевград е часовниковата кула, която години наред е отброявала всеки кръгъл час с камбанен звън. Днес паметникът на културата е затворен за туристи и хората могат да му се полюбуват само отвън.

Причината е изключително редкият часовник механизъм, който лесно може да бъде повреден от недоброжелатели. Екипът ни, обаче успя да влезе и да надникне в автентичната сграда.

Часовниковата кула е построена преди повече от 150 години от местни зидари. Сградата е внушителна с размерите си. Цели е 17 метра е и се извисява на града, сякаш го закриля.

"Спецификата на архитектурата е, че тя е изградена като бойна кула от каменна зидария, която в горната си част, където се намира самият часовников механизъм е с дървен кьошк и завършва с островръх свод", разказва историкът д-р Елена Александрова.

През епохата на Възраждането построяването на подобен тип кули е било символ на богатството на местните жители. Място, на което е изградена в Благоевград, също не е случайно. В близост е била баня с минерална вода и всеки дошъл е чувал камбанния звън.

"С необходимостта на пазара, на градската чаршия, където са занаятчийските работилници и малките дюкянчета, да се регламентира лоялна конкуренция. Тоест работният ден за всички да започва и да завършва в едно и също време. И това време да бъде ознаменувано със звън на камбаната от часовниковата кула", допълва историкът.

Часовниковият механизъм е истински шедьовър за времето си, защото с точност и прецизност отброява всяка секунда.

"Това, което я прави специфична, е часовниковият механизъм, защото той е изграден от майсторите от село Горно Броди, Серско. Това са майстори от фамилия Димкови. Те са майстори на много кули през Възраждането и са специализирали в това отношение. Това са Георги, Димитър и Атанас Димкови", разказва д-р Елена Александрова.

През годините механизъм много пъти е бил ремонтиран. И днес за него продължава да се грижи човек, който всеки ден го навива, за да отчита времето и да не подвежда хората, които са свикнали да му се доверяват. Макар и вече да не се чува камбаненият звън хората в града пазят легенда за силата му, за която разказва д-р Александрова:

"Турски бей отвлякъл българска девойка от село Българчево и тя останала да живее в неговия харем. Тя много се притеснявала от звъна на часовниковата камбанария, защото той и напомнял нейния български произход. Поне така разказва легендата. Когато тя забременяла, при едно от позвъняванията на часовника, направила спонтанен аборт, загубила бебето. Беят бил много ядосан, взел пушката си и стрелял по часовника, казват и до днес възрастни хора, че се виждат пробойните от неговата стрелба".

Реставрираната в автентичния си вид кула с уникалния часовник продължава да ориентира хората не само за ангажиментите им, но и тези които не бързат за никъде.

Репортер: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли глобена Община Ивайловград заради сватбата във вила "Армира"?
Ще бъде ли глобена Община Ивайловград заради сватбата във вила "Армира"?
Весела Чернева: Много страни са се скрили зад гърба на България
Весела Чернева: Много страни са се скрили зад гърба на България