НОВИНИ

Криза в болниците: Недостиг на медици и болнични легла

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 09.11.2020
Чете се за: 02:37 мин.
Здраве

Остър недостиг на медицински персонал в няколко града в страната. В отделни здравни заведения буквално няма кой да се грижи за болните в COVID отделенията. В Русе няма свободни легла за болни с коронавирус. В Карлово медицински лица подадоха молби за напускане. Областният управител пък поиска оставката на директора. Сериозни проблеми и пред обособяването на първата изцяло COVID болница у нас - пловдивската "Св. Мина". Преоборудването ѝ започна от днес.

Именно въпросът откъде ще дойде допълнителният медицински персонал и кой ще поеме финансирането на новата структура създаде значително напрежение около обособяването на "Св. Мина" като първата COVID болница у нас. В нея няма да се лекуват тежките случаи, тъй като няма специалисти инфекционисти и достатъчно апаратура. Преструктурирането ѝ така или иначе вече започна, днес бяха разкрити 22 нови легла за пациенти с коронавирус. Проблеми с лечението на пациентите с COVID-19 има и в Карлово, където от инфекциозното отделение алармираха, че заради липса на медици ситуацията е критична. Подобна е ситуацията и в Русе, където в една от болниците има 100 заразени от персонала.

Още 30 легла за пациенти с коронавирус ще бъдат разкрити в болница „Свети Мина" до сряда, а до 16 ноември здравното заведение трябва да разполага с общо 150 легла. Медицинският щаб в Пловдив настоява да се осигури и 24-часова възможност за консултация на пациентите с анестезиолог. Директорът на болницата обаче алармира, че има нужда както от допълнителен медицински персонал, така и от апаратура.

"Разполагаме с един респиратор, с кислородна система, която работи, функционира категорично, но не всички постове имат накрайници", каза проф. д-р Петър Петров - управител на болница "Св. Мина" - Пловдив.

Областният управител на Пловдив поиска оставката на шефа на болницата в Карлово

От Областния кризисен щаб уточниха, че болницата няма нужда от респиратори, защото интензивното лечение ще се осъществява в други здравни заведения.

"Там никога никой не е смятал, че ще се гледат интензивни случаи и не заради друго, а защото просто няма такива специалисти. Могат да имат респиратори, но няма кой да работи с тях", каза Дани Каназирева - областен управител на Пловдив.

От общината бяха категорични, че не могат да поемат разходите по преобразуването на лечебното заведение и настояват за помощ от държавата. Отворен остава и въпросът с персонала.

"Големият дефицит на кадри е и тук, още повече в двете общински болници средната възраст на хората, работещи там, е доста над 60-годишна възраст", каза д-р Калин Калинов - директор Дирекция "Здравеопазване" в Община Пловдив.

Лекар от Карловската болница: Изнемогваме поради недостиг на медицински персонал

Заради липса на персонал в болницата в Карлово, пациентите чакат дълго време да бъдат прегледани. Близо 5 часа пред кабинета стоят Христина и нейният съпруг, който е със съмнение за COVID-19.

"Беше му лошо, бяхме тръгнали за изследване. Взеха му кръв, тръгнахме за снимка, обаче още не е прегледан", каза Христина Николова.

Дори Христо да бъде приет в COVID отделението, там няма медицински сестри и лекари, които да се грижат за пациентите. Управителят обещава промени.

"Доста лекари са готови да помогнат. Ще станат поне 4 лекаря, освен това още двама рехабилитатори се съгласиха", каза д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ-Карлово.

В русенските болници няма нито едно свободно място за пациенти с коронавирус. Очаква се още утре да бъдат обособени 22 легла в онкоотделението. В същото време расте и броят на лекарите с COVID-19. Само в една от болниците след направени антигенни тестове се оказва, че са заразени 100 души от персонала.

Свършиха леглата за пациенти с коронавирус в Русе

"Много трудно се справяме, изключително трудно. Някои от специалистите ни работят по 24 часа, много често се налага лекари, които са на смяна, да изпълняват сестрински задължения, просто защото сестрите не стигат", каза Алис Муртезова - административен директор на УМБАЛ "Медика" - Русе.

Общопрактикуващите лекари в Русе ще преминат онлайн обучение, за да преценяват кои пациенти могат да останат на домашно лечение. Целта е да разтовари натиска към болниците.

А в Горна Оряховица, където е втората по големина общинска болница у нас, изпитват остра нужда от медикаменти за лечение на пациенти с COVID-19. Голяма част от антибиотиците, които се предписват, ги няма в складовете, както и много от другите лекарства. В същото време пациентите рязко се увеличават.

"Ситуацията последните дни търпи експлозивен ръст. Идвам при нас много среднотежки, така и тежки случаи. Имаме нужда от лекари, имаме нужда от медицински сестри, имаме нужда от всеки, който би могъл да помогне", каза д-р Иван Иванов - управител на МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица.

Заети са над 30% от разкритите легла. Но се очаква свободните бройки да се запълнят бързо. От болницата апелират за помощ от доброволци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС отпусна 81 млн. лева по две мерки срещу коронавируса
МС отпусна 81 млн. лева по две мерки срещу коронавируса
Само една жена е шофьор на автобус в Благоевград. Коя е тя?
Само една жена е шофьор на автобус в Благоевград. Коя е тя?