НОВИНИ

В емоционална реч: Камала Харис с послание към жените и всяко малко момиченце по света

емоционална реч камала харис послание жените всяко момиченце света
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:32, 08.11.2020
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Камала Харис записа името си в историята на САЩ като първата жена, достигнала до Белия дом, както и първият чернокож вицепрезидент от азиатски произход. След победата за кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, през януари 56-годишната калифорнийка ще встъпи в длъжност като вицепрезидент на САЩ.

В емоционална реч след победата Камала Харис обеща да премахне бариерите, така че и други жени да могат да достигнат тази позиция. Харис благодари на американците, че са гласували за „надежда, единство, благоприличие, наука и истина“, за да въведат „нов ден“ в страната.

Може да съм първата жена в тази роля, но няма да бъда последната. Защото всяко малко момиченце, което ни гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите.

Облечена в бяло, в годината, когато се отбелязва стогодишнината от правото на жените да гласуват в САЩ, Харис увери, че нямаше да стигне до мястото, където е, ако не бяха активистките и милионите американки, участвали в изборите тази година.

Поклон пред жените от американската история!

След победата: Байдън обеща да обедини нацията - вижте цялата реч на новоизбрания президент на САЩ

Харис също така уважи "поколенията чернокожи, азиатски, бели, латиноамерикански и индиански жени, които през историята проправиха пътя за тази вечер."

Жени, които са се борили и са се жертвали толкова много за равенство, свобода и справедливост за всички, включително чернокожите жени, които често се пренебрегват, но се оказват гръбнак на нашата демокрация.

Битката за Белия дом приключи

Камала Харис имаше послание за всяко дете в страната, независимо от пола му.

Мечтайте с амбиция, водете с убеждение и смейте да гледате на себе си по начин, по който другите не са ви виждали.

Харис изнесе речта си непосредствено преди изявата на Джо Байдън и му благодари, че е "имал дързостта" да "избере жена за свой вицепрезидент".

Ще се опитам да бъда вицепрезидент, който Джо Байдън беше за президента Обама: лоялен, честен и подготвен, събуждащ се всеки ден, мислейки за вас и вашите семейства.

Харис обеща да работи "за спасяване на животи и победа на пандемията", за възстановяване на икономиката и борба с климатичната криза и за "изкореняване на системния расизъм в правосъдната система и обществото", след вълната от протести тази година в Америка.

Камала Харис официално прие номинацията за кандидат за вицепрезидент на САЩ

Камала Деви Харис е родена на 10 октомври 1964 г. в Оукланд, Калифорния, в имигрантско семейство: майка, произхождаща от Индия, и баща, роден в Ямайка. Дори и след развода на родителите си, Камала и сестра ѝ Майя са отгледани в духа на ценностите на двете култури.

Пет години живее с майка си и сестра си в Канада, но после се връща в САЩ, където завършва колеж, а след това и право в Калифорнийския университет.

Става първата жена, избрана за прокурор в Сан Франциско и главен прокурор на Калифорния. Тя е първата чернокожа на този пост. От 2017 г. е сенатор от същия щат.

Снимки: БГНЕС

Цялата реч на новоизбрания вицепрезидент Камала Харис вижте ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Техника и военни камиони в центъра на Минск заради протест на опозицията
Техника и военни камиони в центъра на Минск заради протест на опозицията
Президентът Румен Радев поздрави българските полицаи за професионалния им празник
Президентът Румен Радев поздрави българските полицаи за професионалния им празник