НОВИНИ

След победата: Байдън обеща да обедини нацията - вижте цялата реч на новоизбрания президент на САЩ

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:48, 08.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света

"Ще управлявам като американски президент, не като демократ". Това заяви новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън в победната си реч, след като стана ясно, че печели надпреварата за Белия дом.

Новоизбраният държавен глава призова избирателите си да не гледат на опонентите като на врагове, за да има прогрес. Той смята, че е време да се прекрати "рязката риторика" и да се понижи градуса на конфронтация.

"Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да приключи тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим", заяви Джо Байдън.

Цялата реч на Джо Байдън след победата му над Доналд Тръмп вижте във видеото:

Байдън обеща да възстанови основата на страната - средната класа както и ролята на САЩ в света.

Победната реч на Байдън: Новият президент обеща да обедини американците

Главният му приоритет като като президент на САЩ обаче ще бъде борбата със световната пандемия COVID-19 и пораженията от заразата както в хуманитарен, така и в икономически план.

Нашата работа започва с поставянето на COVID под контрол. Не можем да възстановим икономиката, да върнем нашата жизненост или да се насладим на най-ценните моменти - да прегърнем внуците, децата ни, да посрещнем рождени дни, сватби, дипломиране, докато не го поставим под контрол. В понеделник ще определя група водещи учени и експерти като съветници, за да поемат плана Байдън-Харис за COVID и да го приведат в проект за действие, който ще започне на 20 януари 2021 г.

Джо Байдън е новият президент на САЩ (обновява се)

Кандидатът на Демократите спечели изборите за президент на Съединените щати, след като в 18:30 ч. българско време вчера беше обявено, че той получава 20-те гласа в Електоралната колегия от щата Пенсилвания. По-късно спечели и Невада. Така общият брой гласове на Байдън стана 279, от необходимите му 270 за Белия дом. Републиканецът Доналд Тръмп остана с 214 електори и няма шансове да изпревари своя опонент.

Джо Байдън - вицепрезидентът в битка за Белия дом

Джо Байдън е политик с дългогодишен опит, беше и вицепрезидент в администрацията на Барак Обама. Той ще бъде 46-ият президент на Съединените щати. Очаква се да встъпи в длъжност през януари. Той ще бъде и най-възрастният президент на САЩ.

Коя e Камала Харис - кандидатът за вицепрезидент на САЩ?

Борба за расова справедливост също е сред задачите на администрацията на Байдън. Победителят констатира, че на изборите за него активно са гласували афроамериканци. Демократът напомни, че Камала Харис ще стане първата тъмнокожа жена вицепрезидент на Съединените щати.

Камала Харис, избрана за вицепрезидент на САЩ: Макар и да съм първата жена на този пост, няма да съм последната, ...защото всяко момиченце, което гледа тази вечер ще види, че това е страна на възможностите.

Джо Байдън завърши речта с цитат от популярен католически химн. С това, според медии, е напомнил, че е е вторият в историята на Америка католик на поста след Джон Кенеди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуваме Архангеловден
Празнуваме Архангеловден
След загубата на изборите: Облякоха восъчната фигура на Тръмп в костюм за голф
След загубата на изборите: Облякоха восъчната фигура на Тръмп в костюм за голф