НОВИНИ

Победната реч на Байдън: Новият президент обеща да обедини американците

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:04, 08.11.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В първата си реч като победител в президентските избори Джо Байдън обеща да обедини американците. "Ще управлявам като американски президент, не като демократ", заяви Байдън и съобщи, че още утре ще назначи експерти за борба с пандемията.

Част от Ню Йорк се превърна в парти на привърженици на Джо Байдън след обявяването на изборната му победа.

Новоизбраният държавен глава призова избирателите си да не гледат на опонентите като на врагове, за да има прогрес. Той смята, че е време да се прекрати "рязката риторика" и да се понижи градуса на конфронтация.

Байдън обеща да възстанови основата на страната - средната класа както и ролята на САЩ в света.

Демократът счита, че е необходимо да има борба за спасението на планетата като се противодейства на изменението на климата. Той обаче посочи и главния си приоритет.

Джо Байдън, избран за президент на САЩ: Нашата работа започва с поставянето на COVID под контрол. Не можем да възстановим икономиката, да върнем нашата жизненост или да се насладим на най-ценните моменти - да прегърнем внуците, децата ни, да посрещнем рождени дни, сватби, дипломиране, докато не го поставим под контрол. В понеделник ще определя група водещи учени и експерти като съветници, за да поемат плана Байдън-Харис за COVID и да го приведат в проект за действие, който ще започне на 20 януари 2021 г.

Борба за расова справедливост също е сред задачите на администрацията на Байдън. Победителят констатира, че на изборите за него активно са гласували афроамериканци. Демократът напомни, че Камала Харис ще стане първата тъмнокожа жена вицепрезидент на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Зелен коридор": От 8 до 10 ч. в магазините се допускат само хора над 65 години
"Зелен коридор": От 8 до 10 ч. в магазините се допускат само хора над 65 години
По-трайни мъгли днес
По-трайни мъгли днес