НОВИНИ

И частните болници се задъхват в борбата с COVID-19

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
19:55, 09.11.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

И частните болници сигнализират, че леглата за болни от COVID-19 вече са заети и не могат да помогнат на всички отиващи при тях пациенти. Това провокира един от собствениците на частна болница в София да предложи на държавата да превърне в COVID болница неговото частно лечебно заведение.

Две частни болници. И двете са изпълнили искането на държавата да отделят 10% от леглата си за COVID болни. Но и това не е достатъчно.

д-р Христо Мазнейков, управител на частна болница: Щом излезе един, веднага идва втори. Беше пълно, не можехме да приемем никой. И отчаянието стигна своя връх. Вие представяте ли си да сте лекар и да имате болен в линейката и да не можеш да му помогнеш, да го гледаш човекa, че вътре ти умира в ръцете?

Ана Савчева, управител на частна болница: Отделили сме един етаж. Още в първите дни леглата се запълниха. Ситуацията е критична. Ние сме лекари - обществото иска от нас да помагаме на хората.

Да върне линейка, защото няма легло за пациента е крайната точка, която кара доктор Мазнейков да излезе с неочаквано предложение - да даде цяла сграда, която да бъде превърната в COVID болница. От държавата иска само лекари и оборудване.

д-р Христо Мазнейков, управител на частна болница: Ясно е, че трябва някой да направи нещо.

Доктор Мазнейков още през пролетта е предупредил, че не е достатъчно да има отделения във всяка болница. Нужни са няколко болници, които да лекуват само COVID.

д-р Христо Мазнейков, управител на частна болница: Да направим структури, където да влизат болни хора, да не влизат здрави. Да не смесваме потоците. Да командироваме от всички болници по двама лекари, по две медицински сестри. По този начин ще намалим натоварването върху всички останали колеги, върху всички останали болници.

От двете частни болници ни изпращат с думите, че ще участват в борбата с COVID-19, защото тя не е частна, а обща.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За 2 дни във Варна събраха средства за извличането на кръвна плазма
За 2 дни във Варна събраха средства за извличането на кръвна плазма
Д-р Иван Маджаров: Здравната система не се е сринала, по-скоро е под високо напрежение
Д-р Иван Маджаров: Здравната система не се е сринала, по-скоро е под високо напрежение