НОВИНИ

Теменужка Петкова: Държавата и икономиката няма да се затварят

Николай Минков
от Николай Минков
20:47, 09.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Енергийният министър Теменужка Петкова и днес увери, че държавата и икономиката няма да се затварят. Правителството следи всички икономически сектори и е готово за нови мерки, заяви Петкова в "Денят започва" по БНТ. Малки фирми и големи предприятия обаче поискаха допълнителна подкрепа.

Кризата заради пандемията сви с около 30% производството в Русе. Част от шивашките фирми бяха принудени да затворят, а други пуснаха работниците си в неплатен отпуск. Работодателите поискаха още мерки.

Антоанета Антонова - управител на шивашка фирма: Със спускане на някакви програми, които да са за наемане на работна ръка, които да са за закупуване на машини."

Мерки, които да позволят ние да съхраним работните места.

Правителството предприе редица мерки, за да може хората да запазят работните си места

Големите енергоемки предприятия се оплакаха, че няма мерки в тяхна подкрепа.

Тежката индустрия поиска намаляване на таксата задължение към обществото и отстъпки при търговията с въглеродни емисии.

Константин Каменов - КРИБ: Енергоинтензивната индустрия заплаща най-скъпата електроенергия в рамките на ЕС и съответно това изключително много ни затруднява, защото имаме спад в поръчките, знаете ние работим основно износ за ЕС, за други страни извън ЕС.

Петкова успокои бизнеса.

Теменужка Петкова: Категорично хората трябва да бъдат спокойни, че правителството е на своето място. Ние анализираме непрекъснато ситуацията. Правят се непрекъснато анализи по отношение на всеки един сектор, с неговите специфики, така че да бъдат предприети възможно най-добрите мерки, най-щадящите мерки както за хората, така и за икономиката.

Тя увери, че няма да се затварят държавата и икономиката.

Теменужка Петкова: Ние не смятаме, че трябва да се прави към настоящия момент, защото за нас е изключително важно икономиката да функционира, хората да работят, да запазят своите работни места и да се опитаме да запазим нормалния ритъм на живот.

Теменужка Петкова: Нито друга компания, нито друга държава може да влияят на "Балкански поток"

Според Петкова няма опасност от американски санкции заради строежа на "Балкански поток", за който предишната администрация в Белия дом твърдеше, че е част от руската геополитика.

Теменужка Петкова: Това е проект, който се реализира изцяло на територията на България. Проект, който се реализира от българската компания "Булгартрансгаз", в чийто капитал едноличен собственик е българската държава. Така че това е проект, който няма да има възможност за влияние на нито една друга компания или нито една друга държава.

Петкова коментира и проверката на изравнителните сметки на столичната "Топлофикация".

Теменужка Петкова: Проверката, която Министерството на енергетиката направи, показа, че по отношение на сметките, свързани с топлинната енергия за изминалия отоплителен сезон, на практика няма нарушения."

Резултатите от проверката на КЕВР ще бъдат обявени в парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брокери предлагат застраховка за COVID-19
Брокери предлагат застраховка за COVID-19
След протест: Отмениха заповедта за работа на заведенията в Габрово до 22:30 ч.
След протест: Отмениха заповедта за работа на заведенията в Габрово до 22:30 ч.