НОВИНИ

Теменужка Петкова: Нито друга компания, нито друга държава може да влияят на "Балкански поток"

теменужка петкова нито друга компания нито друга държава влияят балкански поток
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 09.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Политика

"Балкански поток се реализира изцяло в съответствие с европейските правила, както по отношение на природния газ, както и по отношение на регулаторната рамка, така и по отношение на обществените поръчки. Ние сме спазили всяко едно изискване на Европейското и национално законодателство в тази посока". Това каза в студиото на "Денят започва" енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос дали САЩ ще наложат санкции на Балкански поток.

Петкова уточни, че Балкански поток е проект, който се реализира изцяло на територията на България. Проект, който се реализира от българската компания "Булгартранс газ", в чийто капитал едноличен собственик е българската държава, така че това е проект, който няма да има възможност за влияние на нито една друга компания и нито една друга държава.

По думите ѝ този проект ще носи приходи за България, защото "за нас е изключително важно да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа".

Енергийният министър подчерта, че това може да се реализира само ако имаме необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници и по различни маршрути.

Вижте цялото интервю с министър Петкова ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: С 300 млн. лв. ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г.
Борисов: С 300 млн. лв. ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г.
И Юрген Клоп се исказа срещу програмата във Висшата Лига
И Юрген Клоп се исказа срещу програмата във Висшата Лига