НОВИНИ

Екатерина Захариева: България ще продължава да поддържа страните от Западните Балкани

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:27, 09.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:11 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Външният министър Екатерина Захариева потвърди днес, че ако договорът за добросъседство с Република Северна Македония се изпълнява и не се заобикаля, то има всички гаранции да се решат отворените въпроси.

Според македонския ѝ колега договорът е отлична рамка за преодоляване на различията. Те участваха в срещата на външните министри в рамките на съвместното председателство между София и Скопие на Берлинския процес. По време на разговорите външният министър на Германия заяви, че интересите на България трябва да бъдат защитени.

Днешната среща показва политическа зрялост - това е един от изводите след онлайн срещата между външните министри на България, Република Северна Македония и Германия в рамките на Берлинския процес.

Интересите на България по отношение на Република Северна Македония трябва да бъдат защитени, за да продължи процесът по евроинтеграция - това послание дойде от Германия.

Първият ни дипломат Екатерина Захариева е категорична, че сега добросъседството и солидарността са по-необходими от всякога, особено когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус.

Външният министър на Република Северна Македония изрази вяра, че преговорния процес не е бюрокрация и посочи, че договорът за добросъседство е най-добрата рамка за решаване на споровете между двете държави.

Европейският съюз също потвърди ангажимента си към региона като включи Западните Балкани в Плана за възстановяване на Европа и мобилизира за шестте страни повече от 3,3 млрд. евро за възстановяване и за борба с коронавируса.

Външният министър на България Екатерина Захариева е категорична, че страната ни ще продължи да подкрепя държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС, но и те трябва да поемат своята отговорност. И допълни, че не е добре в съюза да бъдат привнесени проблеми отвън. Захариева вярва, че договорът за добросъседство с Република Северна Македония съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси. Но констатира със съжаление:

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Само в последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 000, имаше над 10 000, меко казано, негативни публикации, аз по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава. Мога само да потвърдя, че България е и ще продължава да бъде една от държавите, които ще продължават да поддържат страните от Западните Балкани, в това число и Република Северна Македония към пътя, по който е тръгнала.

Външният министър на Република Северна Македония подчерта, че договорът за добросъседство е най-добрата рамка за решаване на всички спорове.

Буяр Османи - външен министър на Република Северна Македония: Десетте членове на комисиите може би не ги решиха всички точки, разбирам, че може да има различни очаквания, но създава отлична платформа за надграждане при добра воля на всички решения, почитайки чувствителните теми на всяка една от страните в този процес.

Ще спре ли София еврочленството на Скопие? Всичко по темата четете тук

Първият дипломат на Германия Хайко Маас беше категоричен, че се работи активно за следващата стъпка от разширяването на Европейския съюз.

Хайко Маас - външен министър на Германия: ЕС има 27 страни членки и една от тях е България. Интересите на България трябва да бъдат защитени. За да получи една преговорна рамка одобрение е нужен гласът на всички държави членки. Ако една държава членка в ЕС, каквато е България, има притеснения или предубеждения към държава кандидат, това само ще създаде трудности в процеса на присъединяването ѝ.

Във видеоконферентната среща днес бяха обсъдени и по-голямата свързаност между икономиките и бизнеса и създаване на общ регионален пазар.

Днес премиерът Борисов е провел телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във връзка със срещата на върха по Берлинския процес. Домакини са съвместно министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев, които се очаква да разговарят утре чрез видеоконферентна връзка. Борисов е отбелязал пред председателя на ЕК, че европейската перспектива пред Западните Балкани означава стабилност, мир и просперитет. В рамките на срещата на върха утре ще се подпишат важни документи за приобщаване на региона към ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хашим Тачи отхвърли обвиненията за военни престъпления
Хашим Тачи отхвърли обвиненията за военни престъпления
124-ти ден протести в столицата
124-ти ден протести в столицата