НОВИНИ

Захариева: Договорът за добросъседство със Скопие съдържа всички гаранции за решаване на отворените въпроси

bnt avatar logo
от БНТ
16:01, 09.11.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Политика

Ако договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония се изпълнява и не се търсят начини за заобикаляне, то той дава всички гаранции да се решат отворените въпроси. Това заяви външният министър на България Екатерина Захариева след онлайн среща по първото съвместно председателство на Берлинския процес за Западните Балкани.

Колегата й Буяр Османи допълни, че договорът е отлична рамка за преодоляване на различията.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Мисля, че ако няма истинско помирение и честно с дух на добра воля поставяне на масата и решаване на отворените въпроси, това помирение няма да бъде възможно. Само в последните няколко месеца имаше над 10 000 меко казано негативни публикации към България, aз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава. България е, била и ще продължава да бъде от държавите, които ще поддържат страните от Западните Балкани в това число и Република Северна Македония по пътя, по който е тръгнала. Разбира се, обаче те също трябва да понесат своята отговорност.

Буяр Османи, външен министър на Република Северна Македония: Договорът за добросъседство е отлична рамка и формула за надминаване на различията, които стоят между двете държави по отношение на всички точки. Смятам, че продължаването и динамизирането с добра воля, с фокус на бъдещето ни заедно между двете държави е единственото решение. Аз съм оптимист, че всички сме съгласни за този процес и за последиците при неуспеха. Комисиите може би не ги решиха всички точки, разбирам, че може да има различни очаквания, но създава отлична платформа за надграждане при добра воля, почитайки чувствителните теми на всяка една от страните в този процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев поздрави Джо Байдън в Туитър
Президентът Радев поздрави Джо Байдън в Туитър
Проучване: Все повече българи си стоят вкъщи
Проучване: Все повече българи си стоят вкъщи