НОВИНИ

Световни лидери поздравиха Байдън, Майк Помпео отказва да му признае победата

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:29, 11.11.2020 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Световни лидери поздравиха Джо Байдън за избирането му за президент на Съединените щати. Демократът обяви, че преходът във властта вече е започнал. Според държавния секретар Майк Помпео обаче ще има плавен преход, но към втори мандат на Доналд Тръмп.

Нищо не може да спре смяната на властта в Съединените щати. С тези думи Джо Байдън се обърна към аудиторията в Уилмингтън. Байдън определи като смущаващ отказа на Тръмп да признае поражението си, но каза, че това няма да се отрази на работата му до 20 януари, когато е встъпването в длъжност. Демократът разкри, че вече обмисля състава на новата администрация и коментира и разговорите си с чуждестранни лидери.

"На първо място, искам да знаят, че Америка се завръща. Връщаме се в играта. Америка не е сама. Имах възможност да разговарям с шестима световни лидери - от Великобритания до Франция и от Германия до Канада, също и Ирландия", обяви Байдън.

Щабът на Тръмп и хора от близкото му обкръжение продължават да настояват за щателно преброяване на гласовете и твърдят, че има данни за изборни измами.

"Ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп. Готови сме. Светът гледа какво се случва. Гласовете се броят. Когато този процес приключи, ще бъдат избрани електорите. Това е процес, ясно определен по конституция", заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

От събота насам Доналд Тръмп използва единствено любимия си канал за комуникация - Туитър. "Ще спечелим", изписано с главни букви, беше една от последните му публикации в социалната мрежа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
РС Македония по пътя към ЕС и българската позиция - коментар на Юлиан Ангелов и Петър Витанов
РС Македония по пътя към ЕС и българската позиция - коментар на Юлиан Ангелов и Петър Витанов
За първи път депутати участват онлайн в пленарно заседание
За първи път депутати участват онлайн в пленарно заседание