НОВИНИ

След изборите в САЩ: Байдън призова за единство, Тръмп не признава поражение

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:00, 08.11.2020
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Действащият президент Доналд Тръмп все още не е признал загубата. Новината го завари на голф игрище. Неговият щаб оспорва резултатите на няколко фронта, но засега няма доказателства, че вотът е опорочен. Привърженици на двата лагера излязоха на спонтанни демонстрации в големите градове, но до инциденти не се стигна.

Нека си дадем шанс един на друг, обърна се Джо Байдън към негласувалите за него. Пред ликуващи привърженици в Уилмингтън, Делауеър, победителят обеща да е президент, който не вижда червени и сини, а само Съединени щати. Байдън получи 74 милиона гласа - повече от всеки кандидат-президент в историята.

"Време е да оставим грубата реторика, да смъкнем градусите, да се видим и чуем отново един друг. За да постигнем напредък, трябва да престанем да се отнасяме към нашите опоненти като към врагове. Те не са врагове. Те са американци", заяви Джо Байдън - избран за президент на САЩ.

Джо Байдън обяви първите стъпки в своя преходен план

Демократът обеща да сформира комисия за противодействие на коронавируса, така че да е готов да прилага решения от деня на инагурацията си през януари.

"Този план ще бъде изграден на научна основа, със състрадание, съпричастност и загриженост. Няма да пожаля усилия или решителност за справяне с тази пандемия", каза Джо Байдън - избран за президент на САЩ.

Джо Байдън представи избраната за вицепрезидент Камала Харис, която е първата жена, но и първата чернокожа американка с азиатски корени, която поема поста. Тя обяви настъпването на нов ден за Америка.

"Избрахте надежда и единство, порядъчност, наука и да, истина. Избрахте Джо Байдън за следващ президент. Пътят напред няма да е лесен, но Америка е готова, Джо и аз също", заяви Камала Харис - избрана за вицепрезидент на САЩ.

В емоционална реч: Камала Харис с послание към жените и всяко малко момиченце по света

Страната стана сцена на спонтанни прояви на радост сред привържениците на Байдън в столицата и големите градове, докато президентът Тръмп повтори предишните си твърдения за опорочен вот. Компанията Туитър обозначи посланието му като "спорно", но избирателите му подкрепят тази теза. Като в Мичигън.

"Приканвам президента Тръмп да продължи съдебните действия и да се бори срещу кражбата на тези избори", заяви Мишел Грегоар - шофьор на автобус.

Градусът на напрежение между двата лагера беше висок и в силно оспорваната Аризона, където привържениците на Тръмп носеха оръжие. "Тук сме, за да подкрепим нашия президент. Няма начин да са преброили всички наши редовни гласове", каза Джей - привърженик на Тръмп.

След изборите в САЩ: Тръмп не признава поражение

Държавният глава ще атакува резултатите на няколко фронта. Повторно преброяване при малка разлика ще има в Джорджия, щабът на Тръмп настоява за същото и в Уисконсин, ще бъдат внесени жалби в съда.

Едва при пробив в щатските съдилища случаят може да стигне до Върховния съд. Отделните щати трябва да обявят окончателни официални резултати преди 14 декември, когато 538-те електори от Избирателната колегия се събират в щатските столици, за да гласуват за победителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сензация! Бруно Акрапович поема ЦСКА-София
Сензация! Бруно Акрапович поема ЦСКА-София
Лудогорец с класика срешу ЦСКА 1948
Лудогорец с класика срешу ЦСКА 1948