НОВИНИ

Словакия проведе общонационално тестване за коронавирус

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:28, 08.11.2020
Чете се за: 00:56 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

На Стария континент - рекорд по брой на заразени, затягане на мерките, на места и протести. Втората вълна от COVID-19 залива Европа. В Словакия продължава общонационалното тестване за коронавирус. Миналия уикенд бяха тествани 2/3 от населението и 1% от хората дадоха положителни проби. Този уикенд кампанията продължава. Тя е доброволна, но всеки отказал да се тества ще бъде поставен под карантина.

В Словакия днес мина вторият кръг от кампанията с антигенни тестове за коронавируса. Те се правеха само в районите, където са заразени над 0,7% от населението. Можеха да участват и хора, които не са се явили през миналия уикенд. В кампанията мобилизираха десетки хиляди медици, доброволци, чиновници и полицаи.

"Тестването протича гладко. Така е навсякъде в град Жилина. Отворени са всички пунктове", каза Петер Фиабане, кмет на Жилина.

Подлагането на антигенен тест е доброволно, но за всеки, който не се включи в кампанията и няма отрицателен PCR тест, има ограничения. Той трябва да прекара 14 дни в изолация, вместо обичайните 10. В това време не бива да ходи на работа, но може да пазарува продукти от първа необходимост. В другите магазини и редица публични места се изисква отрицателен тест за коронавируса.

ЕС: Масово тестване за COVID-19 с бързи тестове

"Искаме сертификати на случаен принцип. Хората не възразяват. Показват ги с готовност и ние благодарим", заяви Янка Немчекова, продавачка.

"Щом е нужно, трябва да имаме сертификат. Иначе не можем да влезем тук", каза Патрик Квасовец, клиент.

Тепърва ще се разбере дали масовото тестване ще ограничи разпространението на заразата. Със 75 500 заразени и 351 смъртни случая Словакия е сред по-слабо засегнатите от пандемията европейски страни, но в последно време случаите нараснаха. Въведеното извънредно положение е в сила до 14 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА София с успех в Монтана, Соу най-накрая се разписа
ЦСКА София с успех в Монтана, Соу най-накрая се разписа
Адриан Андреев загуби от Милман на старта на "Sofia Open"
Адриан Андреев загуби от Милман на старта на "Sofia Open"