НОВИНИ

Гимназистите в София ще учат още две седмици онлайн

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:44, 11.11.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Не се предвижда въвеждане на нови ограничителни мерки в София заради разпространението на коронавируса. На заседание на Софийския кризисен щаб ще бъде обсъдено удължаване на сега действащите ограничения с още две седмици. Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

След 12 ноември - ще се върнат ли в училище гимназистите

"Днес ще предложа на Оперативния щаб за борба с коронавируса гимназистите в София да останат на онлайн обучение още две седмици. След това обаче да започне поетапното завръщане на учениците в клас", заяви кметът. Преминаването онлайн от гледна точка на образованието е нежелателно, но се прави, за да се избегне децата да се събират на групи, поясни Фандъкова.

Столичният кмет ще предложи и прогимназиалният курс между 5-и и 7-и клас също да премине към дистанционна форма на обучение. За началния курс от 1-ви до 4-и клас, както и за детските градини, все още не става дума.

"Ще препоръчаме на университетите да продължат онлайн обучението. Както и на работещите да направят организация, така че да няма събиране в офисите. Всички, които могат да работят онлайн, да продължат работата си така", съобщи още Йорданка Фандъкова.

Всяко училище може само да решава за онлайн обучението. Какви са критериите?

Не се предвижда затягане на мерките в столицата, съобщи кметът. Остават в сила действащите в момента ограничения – за затваряне на нощните заведения, крайният час до 23.30 ч. за работа на ресторантите и кафенетата, забраната в моловете да влизат младежи под 18-годишна възраст без придружител. Задължително остава и носенето на маски в градски транспорт и на обществените места със струпване на хора. Зелените коридори за пазаруване също ще останат.

От днес пред три ДКЦ-та в София работят COVID зони. Това са известните вече фургони, които се разполагат пред болниците. Там ще се приемат пациенти, насочени от общопрактикуващите лекари, за вземане на кръв, антигенен тест и рентгеново изследване, ако е необходимо. Следващата седмица още четири ДКЦ-та се включват активно в борбата с епидемията.

В София вече работят изнесените кабинети за диагностика в ДКЦ-тата

Днес столичният кмет провери организацията на работа в XI ДКЦ. Йорданка Фандъкова благодари на гражданите, че са дисциплинирани и спазват мерките. Кметът увери, че засилените проверки продължават, но вече почти няма наложени глоби. "Единични са съставените актове. Нека положим усилия да предприемем тези логични мерки за намаляване възможността за струпване на хора", призова тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лука Йович няма да влиза в затвора
Лука Йович няма да влиза в затвора
Сабаленка потегли успешно в Линц
Сабаленка потегли успешно в Линц