НОВИНИ

Битката за ефикасна ваксина - ще има ли пробив срещу COVID-19

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:42, 11.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:47 мин.
Още

Европейската комисия одобри договора с компаниите Пфайзер (Pfizer) и БиоНТек (BioNTech) за купуването на 200 милиони дози ваксина от името на всички страни членки на Евросъюза.

Договорът предвижда и допълнителни 100 милиона дози. Доставките ще се извършат след като ваксината бъде одобрена като безопасна и ефективна. Според предварителния анализ препаратът е с 90% ефективност.

ЕК подписа договор с Пфайзер и БиоНТек за ваксината срещу COVID-19

Основно по-напредналите разработки са в Съединените щати, Западна Европа, Русия, Китай и Индия. Япония и Австралия също финансират проучвания. Общо в целия свят се разработват около 170 проекта.

47 препарата са изпитват върху хора, 11 са във финален стадий. Повечето се съхраняват при температура до 4 градуса. Това не важи за ваксината на Пфайзер (Pfizer) и БиоНТек (BioNTech), обявена за пробив. Очакванията са медицинските учреждения бързо да реагират на изискванията за съхранението й от -70 градуса.

На третия етап от изпитанията, ефективността на руската ваксина "Спутник V" достигна 92%, беше съобщено днес. Направена е оценка на резултатността сред над 16 000 доброволци, 21 дни след приемане на ваксината или плацебо. Част от хората са получили кратковременни нежелателни ефекти.

Ваксината беше регистрирана на 11 август - първа в света. Общо в Русия има две регистрирани ваксини, а президентът Владимир Путин обяви, че скоро се очаква и трета.

В същото време професор по медицина от университета в Оксфорд смята, че в началото на новата година може да има две или три ваксини на разположение. Заболеваемостта ще остане висока до началото на масовата имунизация, предупреждават специалистите. Рискът се повишава от студеното време и сезонния грип.

Новата ваксина срещу COVID-19 трябва да се съхранява на минус 70 градуса

От Световната здравна организация признаха, че пандемията от коронавирусната инфекция е излязла извън рамките на обичайната извънредна ситуация в сферата на здравеопазването. Надеждите са насочени към ваксините, на които трябва да се гледа като на "глобално обществено благо", по думите на шефа на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването: Дори, когато безопасна и ефективна ваксина се появи на разположение, ще има нужда да продължим с мерките за безопасност докато ваксината стигне до значителна част от населението, така че надеждата е там.

Към ваксините се наблюдава и отрицателно отношение. В някои страни, като Великобритания например, властите са започнали кампания срещу пропагандата против ваксините. Правителството смята, че това е все по-приоритетна задача.

Повечето страни сключиха договори на зелено с фармацевтични гиганти, разработващи ваксини. Така например Канада се договори със седем компании, Европейският съюз с четири.

Кога да се очаква масово разпространение на ваксините?

Няма еднозначен точен отговор. Най-вероятният срок е краят на тази и началото на другата година. Преди време някои очакваха появата на ваксина още през август. Сега други, като индийска фармацевтична компания, посочва месец февруари като начало на производство на така желаното средство.

Добри шансове имат и американски компании, както и британско-шведски консорциум съвместно с Оксфорд. Китай също напредва. Поне 4 от изпитваните ваксини са във финалната фаза три. Сигурно е едно - ще трябва доста време преди всички желаещи по света да се ваксинират.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полетяха първите безпилотни таксита над Сеул
Полетяха първите безпилотни таксита над Сеул
Учениците от 6-и и 7-и клас в София ще учат онлайн, гимназистите остават вкъщи до 27 ноември
Учениците от 6-и и 7-и клас в София ще учат онлайн, гимназистите остават вкъщи до 27 ноември