НОВИНИ

Ваксината срещу COVID-19 достъпна за хората чак през май, ЕК договаря утре 300 млн. дози

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:22, 10.11.2020
Чете се за: 01:20 мин.
По света

300 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 ще бъдат договорени утре между Европейската комисия и фармацевтичните компании Пфайзер (Pfizer) и БиоНТек (BioNTech). Ваксината показа добри резултати в третата фаза на клиничните изпитвания.

Предварителен договор за доставка на ваксина за всички страни членки на общността беше сключен още през септември. Оптимистичните прогнози сочат, че ваксината ще стигне до хората не по-рано от май догодина. Дотогава в Европа продължава затягането на мерките срещу разпространение на заразата.

След първоначалната еуфория от постижението на Пфайзер и Байонтех, британски учени предупредиха за трудности при доставките на новата ваксина срещу коронавируса. Тя се съхранява при температура от минус 70 или 80 градуса по Целзий. При повечето ваксини са достатъчни 4 градуса или по-малко, но не и свръхниска температура, която е трудно постижима за медицинските заведения.

Новата ваксина срещу COVID-19 трябва да се съхранява на минус 70 градуса

За сметка на това германската компания обяви, че ще предлага бъдещия продукт на цени, доста под типичните пазарни нива с оглед на ситуацията в света. Ще има разлики в цените за отделните страни и региони, с цел да се осигури широк достъп по света.

Европейската комисия разработва планове за доставки на ваксина във всички страни от Евросъюза дълго преди появата на този продукт с доказана 90-процентна ефективност. Всички ще имат достъп до него, увери днес здравният министър на Испания.

"Изчислихме, че през месец май ще може да се ваксинират испанските и европейските граждани. Дозите ще бъдат разпределени навсякъде - по равно и в зависимост от населението на всяка страна членка", заяви Салвадор Ила.

Засега в Португалия полицейски патрули проверяват за спазването на вечерния час, въведен до 23 ноември.

Нови мерки в Румъния от днес, Португалия въведе вечерен час

В Словакия продължава скринингът на населението за коронавируса с бързи антигенни тестове. След масовото тестване през два уикенда, днес са разкрити пунктове в 27 града. Кампанията има успех - новите случаи на зараза са намалели двойно.

Словакия проведе общонационално тестване за коронавирус

И докато някъде отказват да носят маски, във Франция ученици и учители протестират с искане за по-сериозни мерки срещу заразата.

"Ние се боим за здравето на нашите родители, братя и сестри. Аз съм тук, защото не искам да заразя никого", каза протестиращ.

Край гимназия в бретонския град Сен Назер се стигна до стълкновения между демонстранти и полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС готви единен отговор на тероризма и радикализацията в интернет
ЕС готви единен отговор на тероризма и радикализацията в интернет
След 10 седмици преговори: Има компромис за бюджета на ЕС
След 10 седмици преговори: Има компромис за бюджета на ЕС