НОВИНИ

Проф. Неделчев за 10 ноември: Тогава не сработи усещането за българска общност

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 10.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

"Всички знаехме, че животът ни ще се промени, ще стане абсолютно различен, но никой не предвиди турбуленциите, които станаха в българското общество и това, което става днес в Европа. Представяхме си много по-светло бъдеще". Това каза в студиото на "Още от деня" проф. Михаил Неделчев - депутат от СДС в 7 ВНС, в коментара си за 10 ноември преди 31 години - голямата промяна и началото на прехода.

"Най-малко две концепции може да има за 10 ноември. Едното мислене е да приемаме 10 ноември като вододелна дата, от която се е случило нещо внезапно, нещо много радикално, окончателно и т.н. Това е визията на хората, свързани с комунистическата партия - махнахме диктатора и нещата станаха.

Моето мислене, обаче, съвсем различно - аз мисля процесуално и виждам 10 ноември в една поредица от събития, които започнаха още през 1985 година. През 1988-1989 година тези събития се ускориха", обясни той.

Според него тогава е имало "много важна източноевропейска солидарност", но при нас не е сработило усещането за "българска общност".

"Ние тогава мислехме този източноевропейски свят като нещо, което върви заедно, което се развива заедно и което има обща цел.

След това, обаче, страните от Вишеградската четворка започнаха да гледат към Берлин директно и ни загърбиха нас - тоест не се движехме заедно към ЕС, което беше голяма грешка, включително и наша", подчерта проф. Неделчев и обобщи:

"Трябваше блоково да се движим към Европа."

Какво още каза проф. Неделчев, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове и наводнения на остров Крит
Проливни дъждове и наводнения на остров Крит
Карадайъ за годишнината от прехода: Етническият модел на Доган респектира и днес
Карадайъ за годишнината от прехода: Етническият модел на Доган респектира и днес