НОВИНИ

Каракачанов: Не можем да направим компромис с българската история

Николай Минков
от Николай Минков
18:36, 10.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Българската страна няма да отстъпи от рамковата си позиция от 9 октомври миналата година. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачaнов след днешното посещение в София на Зоран Заев.

Каракачанов съобщи, че се е състоял разговор, в който са участвали министър-председателят Бойко Борисов, както и външният министър Екатерина Захариева.

Красимир Каракачнов - вицепремиер и министър на отбраната: Обяснихме на нашите колеги от Република Македония, че не можем да направим никакъв компромис с въпросите свързани с българската история, с идентичността на българския герой и с идентичността на всички онези хора, които общо наричаме част от общата ни история. От тук нататък всичко е в ръцете на колегите в Скопие. Макар и няколко дни до края на процеса до петък - те имат възможността бързо да коригират всичко, което до момента са пропуснали и да видим дали това ще е достатъчно за началото на преговори с Република Македония.

Ето и какво още коментира вицепремиерът пред журналисти:

България не претендира за част от тяхната история след 1944 г. Ние не искаме нито Йосип Броз Тито да бъде български герой или сръбските политкомисари, дошли от Белград и взривявали, и убивали наши войници, да бъдат наши геори. Те претендират за част от нашата история. Тази история е обща - тя не е на някаква измислена нация, нация измислена в Москва през 1934 г. Така че, никой никого не изнудва! В края на краищата, не България е кандидат член на ЕС, а Македония е кандидат член. И би следвало да се съобразява с онова изискване на ЕС, което казва, че преди да станеш член на ЕС, не трябва да имаш нерешени въпроси със своите съседи - това е принцип в ЕС!

Коментарът на Каракачанов дойде след като тази вечер с военен церемониал беше открит паметник на Гоце Делчев в Самоков. Инициативата за паметника е на общината и е започнала преди няколко години.

През 1897 г. Гоце Делчев създава Македонски революционен кръжок в Самоковското железарско училище. По-късно той няколко пъти посещава града при подготовката на Илинденско-преображенското въстание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в завода в Катуница е потушен. За момента производството е спряно
Пожарът в завода в Катуница е потушен. За момента производството е спряно
31 години след 10 ноември: Къде са днес символите на социалистическата епоха
31 години след 10 ноември: Къде са днес символите на социалистическата епоха