НОВИНИ

31 години след 10 ноември: Къде са днес символите на социалистическата епоха

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:30, 10.11.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Отново е 10 ноември и годишнината от тази историческа дата предизвиква мисли и анализи за това какво се случи за тези 31 години от тогава.

Преди 31 години на 10 ноември Спас, който сега пази символите в Музея за социалистическо изкуство, е на 44 години. Днес признава, че все още изпитва носталгия по миналото.

Спас не иска да говори за живота си сега. Избрал е на старини да броди между фигурите на Ленин, Димитров и Червенков в Музея за социалистическо изкуство. Като се връща към онези дни казва, че Тодор Живков е бил поставен, а не избран от народа.

Тези, които подкрепят Тодор Живков са и тези, които го изпращат на заслужен отдих след като 35 години е бил начело на държавата. За нов генерален секретар на ЦК на БКП е избран Петър Младенов.

Целта на новото ръководство на БКП е да запази системата, но да я преустрои според вижданията на Горбачов. Много скоро става ясно, че това е невъзможно. Вятърът на промяната носи демокрацията, а символите на комунизма и на култа към личността попадат в Музея. Тук вече е и Ленин.

Николай Ущавалийски- завеждащ "Музей за социалистическо изкуство": Това е една монументална работа, която дълги години, няколко десетилетия, доминираше естественото пространство на София. Помним, че тя беше разположена на бившия площад "Ленин", по настоящем площад "Света Неделя".

Творби на Александър Жендов, изключен от БКП, защото си е позволил да каже мнението си и творчеството му е обявено за несъответстващо на държавната политика в изкуството, също са в музея. Хората на изкуството днес оценяват промените в прехода.

Николай Ущавалийски- завеждащ "Музей за социалистическо изкуство": Падна политическата и идеологическата преса върху изкуството и върху хората на изкуството.

31 години след 10 ноември- символите на комунизма са прибрани в музей. Спас пази тук звездата на бившия Партиен дом и няма еднозначен отговор какво ни дадоха или отнеха тези 31 години от началото на демократичните промени в България. А едно цяло ново поколение вече има свои деца, които търсят смисъла на думите демокрация, свобода, единство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Не можем да направим компромис с българската история
Каракачанов: Не можем да направим компромис с българската история
Гневни демонстранти нахлуха в парламента в Ереван след новото споразумение за Нагорни Карабах
Гневни демонстранти нахлуха в парламента в Ереван след новото споразумение за Нагорни Карабах