НОВИНИ

Първо домакинство София - Скопие на Берлинския процес. Какви са решенията и посланията (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:10, 10.11.2020
Чете се за: 02:48 мин.
У нас

Лидерите на Западните Балкани подписаха декларации за общ регионален пазар и за зелен дневен ред. Това стана по време на първо по рода си съвместно домакинство между България и Република Северна Македония на Берлинския процес в София.

След втори отрицателен PCR тест премиерът Бойко Борисов прие лично своя колега Зоран Заев и потвърди категоричната ангажираност на страната ни за развитието на Западните Балкани.

Във форума на най-високо равнище чрез видеоконферентна връзка разговаряха министър-председателят Бойко Борисов, премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заедно с лидерите от Западните Балкани, както и тези на 7 европейски държави, сред които Франция и Германия, а също и председателят на Европейската комисия.

Лидерите на Западните Балкани подписаха две декларации за Общ регионален пазар и за Зелен дневен ред

Премиерът Бойко Борисов потвърди категоричната ангажираност на страната ни за развитието на Западните Балкани. Той изтъкна и подобряването на свързаността между страните от региона във всичките й аспекти - транспортна, икономическа, енергийна, между хората особено по отношение на младите.

От ключово значение е и стартирането на общ регионален пазар на Западните Балкани, който обединява 20 милиона души, както и на зелен дневен ред за региона. Според Борисов това ще даде перспективи пред младите хора, които към днешна дата емигрират.

Премиерът на Република Северна Македония заговори за нова фаза при сътрудничеството в региона. А германският канцлер Ангела Меркел видя в подписването на споразуменията окуражаващо послание за икономиките на всички страни, които в момента изпитват огромен натиск.

След като посрещна в София премиера на Република Северна Македония, пред европейските лидери и тези на страните от Западните Балкани министър-председателят Бойко Борисов заяви, че има голяма символика в съвместното домакинство на Берлинския процес от държава-членка на Евросъюза - България и държава от Западните Балкани - Република Северна Македония. За Борисов това е потвърждение на категоричната ни ангажираност за развитието на този регион.

Бойко Борисов - министър-председател на България: В тази среща носталгията ме обхвана, защото само преди една година в центъра на София по време на нашето председателство канцлерът на Германия, президентът на Франция, премиерът на Великобритания, всички президенти от Балканите, всички лидери до един дойдохме, обединихме се и дадохме път и перспективата за Балканите като цяло, не само за Западните.

Борисов е категоричен: всички средства, с които Евросъюзът ще подпомогне региона на Западните Балкани, дават огромна възможност за развитие на инфраструктурата и свързаността във всяка една сфера.

Бойко Борисов: Потвърждаваме категоричната ни ангажираност за развитието на Западните Балкани

Лидерите на Западните Балкани подписаха две декларации: първата е за общ регионален пазар, който има за цел да свърже икономките на страните от региона. Изискването към тях е да проведат реформи. А целта: Западните Балкани да станат по-привлекателна инвестиционна зона.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Колкото може повече това 20-милионно население на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Поздравявам ви за прогреса по създаването и общ регионален пазар, което на практика в тези времена, когато всички икономки усещат натиск- това е важно и окуражаващо послание. Берлинският процес е свързан с преодоляването на различията и на наследството от миналото. Надявам се, че този процес ще продължи.

И канцлерът на Германия, и премиерът Борисов изразиха задоволство и от подписването и на декларация за зелен дневен ред за страните от Западните Балкани.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Страните-членки на ЕС твърдо имаме план - 2050 г. нула емисии и другото би било нелоялна конкуренция. Така че им благодаря, че още от сега действат по европейски.

Изводът на премиера на Република Северна Македония е, че се влиза в нова фаза на сътрудничество.

Зоран Заев - премиер на Република Северна Македония: Всички ние се съгласихме, че трябва да засилим нашите усилия за реален напредък в процесите за реформиране, както и да напредне регионалното икономическо сътрудничество и да се поставят основите за устойчив ръст. Само интегриран и обвързан регион може със сигурност да върви към ЕС. Визията за общия регионален пазар и зелената сделка го показват.

Борисов, Заев и Меркел приветстваха постигнатите резултати по Берлинския процес

По темата за отношенията София-Скопие по пътя на Република Северна Македония към Евросъюза - дипломат номер едно на България заяви, че повече от година страната ни настоява за по-интензивно изпълнение на договора за добросъседство.

Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Ние искаме да видим всички наши притеснения и всички наши опасения, че договора не се изпълнява в преговорната рамка. Искаме да видим договорката за езика. Искаме да видим ясен текст, че те няма да имат претенции за малцинства. Искаме да видим хоризонталния критерий на добросъседтсво, има такъв по-общ текст, но ние сме предложили засилване на тези текстове в преговорната рамка.

Пандемията от коронавируса също беляза днешната среща на върха. Лидерите отбелязаха и за предизвикателствата пред държавите за защита на хората и икономиките.

Сн. Пресцентър Министерски съвет

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриват COVID зони в три варненски болници
Откриват COVID зони в три варненски болници
Феликс Оже-Алиасим: Дошъл съм да се забавлявам, надявам се да спечеля
Феликс Оже-Алиасим: Дошъл съм да се забавлявам, надявам се да спечеля