НОВИНИ

Липсват медикаменти в болницата в Горна Оряховица

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 10.11.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Болницата в Горна Оряховица има остра нужда от лекарства за пациенти с COVID-19. За това алармира управителят й. Това е втората по големина общинска болница в България. В момента там се лекуват близо 40 пациенти с доказан COVID-19, а други 30 са със симптоми.

27-годишната Стела Билчева е специализант по еднокринология в болницата в Горна Оряховица. Тя е един от лекарите там, които първи влизат в борбата с COVID-19 още през пролетта.

Откриваме я минути преди да влезе при съмнителните пациенти в триажният сектор.

Д-р Стела Билчева - специализант: Трябва да призная, че вече е доста изморително, тъй като над 6 месеца се борим с тази пандемия. Трябва да кажа, че в последните шест месеца е една постоянна борба, но в последните два, тъй като се получи голямо натоварване на системата.

Болницата в Горна Оряховица е най-близкото лечебно заведение за хората от няколко съседни общини. И тук обаче в последните седмици се изостря нуждата от лекарства и медикаменти, които все по-трудно се намират и доставят.

Д-р Иван Иванов - управител МБАЛ "Св. Иван Рилски" гр. Горна Оряховица: Паниката, която е обхванала голяма част от населението в страната. Това води до излишно презапасяване от аптеките с медикаменти и инжекционни форми, които се използват за пациенти, които са настанени за болнично лечение. Част от медикаментите, които рутинно използваме съгласно протоколите, които са ни спуснати не можем да си ги доставим и се налага да импровизираме и да използваме други заместващи терапии, разбира се ние не оставяме нито един пациент без терапия, но това една тревожна тенденция, която се надявам да не продължава.

На преден план все повече се усеща и нуждата от кадри.

Д-р Стела Билчева - специализант: За съжаление имаме дефицит на кадри, особено в отделението по инфекциозни болести, затова имаше нужда от свежи сили и така реших да се включа в борбата с COVID-19.

В болницата имат нужда и от доброволци, които да помагат за разделянето на потоците от пациенти.

Д-р Иван Иванов - управител МБАЛ "Св. Иван Рилски" гр. Горна Оряховица: Затова отправям апел към всички, които имат такова желание ще имаме сериозна нужда от доброволци. Най-важен и най-съществен е човешкият ресурс. И това е нещо, което никога повече не трябва да се допуска да стигаме до такава ситуация да няма кой да лекува нашите пациенти. Трябва нещ да се промени в тази държава, лекари и медицински специалисти да остават тук, трябва да бъдат достойно възнаградени, за да има кой да върши тази работа, която е изключително важна и без нея не може.

Преди отново да влезе в борбата с COVID-19, питаме младата д-р Билчева на кое място стоят човешките й емоции и страхове.

Д-р Стела Билчева - специализант: Не мога да отрека, имаше доза страх, когато за първи път трябваше да прекрача врата на изолатора, но въпреки това смятам, че лекарската професия е призвание, а не е просто работа, на която да идваш и да спазваш работно време.

И тук казват, че най-голямата помощ за лекарите е личната отговорност на пациентите, доверието и липсата на паника.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два хотела в Русе ще приемат карантинирани без нужда от болнично лечение
Два хотела в Русе ще приемат карантинирани без нужда от болнично лечение
Ръст на смъртността у нас през октомври, отчита НСИ
Ръст на смъртността у нас през октомври, отчита НСИ