НОВИНИ

Преструктурират болницата в Благоевград за лечение на болни от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 10.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Преструктурират болницата в Благоевград за лечение на заразени с COVID-19. Само три отделения ще останат за лечение на останалите пациенти - това са родилно, детско и отделението по неонатология.

10 пациенти, излекувани от коронавируса са изписани през последното денонощие от две от ковид отделенията на Многопрофилната болница в Благоевград. За местата им обаче чакат други болни.

Д-р Румен Кондев, началник на Вътрешно отделение в МБАЛ-Благоевград: Идват, идват на талази болните, просто трябва да имаме готовност и за приемане на повече болни. Паниката е наистина сериозна и всеки като чуе, че е с двустранна пневмония веднага бърза да бъде настанен някъде, да бъде хоспитализиран, но има и болни които наистина не са за болница. Те са да кажем и с пневмония, но която протича много леко, безсимптомно.

Според доктор Кондев, много от колегите му от другите отделения не са подготвени да лекуват ковид болни. За това и специалистите от вътрешно отделение ще им помагат.

Д-р Румен Кондев, началник на Вътрешно отделение в МБАЛ-Благоевград: В хирургия има 25 болни, миналата седмица минах и там визитация да погледна и там как е състоянието. Понеже те са хирурзи, при тях е трудно така с терапевтични болести да се занимават.

Ръководствата на две от най-големите лечебните заведения в града са се разбрали едните да поемат всички ковид болни, а другите да лекуват останалите спешни случаи.

Александър Щерев, собственик на болница "ПУЛС" - Благоевград: Да се опитаме да отделим потоците, за да запазим болните с другите заболявания, които са спешни също и много рискови и от сорта на кардиологични, неврология.

Почти навсякъде в болниците в Благоевградска област леглата за коронавирус са запълнени. В Гоце Делчев има настанени 76 пациенти, 80 са лекуващите се от COVID-19 в болницата в Разлог.

И докато свободни болнични легла свършват, успокояващо е, че лекарства в аптеките все още има. Липсват обаче, апарати за сатурация, които измерват количеството на кислород в кръвта. Фармацевти обясниха, че доставки се очакват в средата на месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на смъртността у нас през октомври, отчита НСИ
Ръст на смъртността у нас през октомври, отчита НСИ
Гимназистите в Хасковско се връщат в клас
Гимназистите в Хасковско се връщат в клас