НОВИНИ

Селски туризъм в Предбалкана : С какво село Стакевци привлича посетители?

bnt avatar logo
от БНТ
18:00, 10.11.2020
11763
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Малкото село Стакевци край Белоградчик се превърна в привлекателно място за туристите. Някогашните стопански сгради сега посрещат посетителите.

Идеята за преобразяването е на Боян Минков.

"Привлече ме страхотната природа, девствена и това, че е изключително спокойно място. Ние възстановихме това място, на което се намираме, едно бивше ТКЗС, стопански двор, в който са отглеждани животни. След това до преди две години тези сгради бяха, половината рухнаха, а другата бяха полуразрушени, които ние се амбицирахме и решихме да възстановим и да направим това, което в момента виждате", разказва Боян.

Преди 12 години напуснал града и избрал в Стакевци да е домът му. Готов е да опровергае всеки, който казва, че на село няма работа.

"Винаги съм искал да живея на село, семейството ми също, така сме възпитани. Харесваме този начин на живот и смятаме, че тук можем да се реализираме много по-добре, отколкото в града", казва Боян.

Иска да покаже на младите живота близо до природата. Казва, че е приел това като мисия.

"Имаме собствена ферма, градина, в която децата се трудят, работят, грижат се за животните и в рамките на една седмица научават неща, които те до този момент не познават. Децата от градовете вече не познават за съжаление животните", допълва Боян.

На място посетителите могат и да видят как продуктите от фермата стигат до трапезата.

"Ще покажем на нашите гости откъде идва млякото, от самото доене на кравите до това как се произвеждат млечните продукти от сирене, кашкавал, извара и така нататък", казва Соня Валериева.

Боян има и други идеи за туризъм на село.

"Ще бъде военно обучение, както ни обучаваха нас, но тук в планината, много близко до истинската казарма, с такъв специален сървайвърски елемент, в който ще има малко сървайвър, малко оцеляване и много дисциплина",

Преустройствата в Стакевци продължават. Ресторантът е бивш дърводелски цех, а има още какво да се прави.

"Тази сграда ще приеме големи групи за тържества всякакви, сватби, кръщенета, тимбилдинги, въобще място, където около 150 души ще могат да се събират. Смятам, че ще стане едно много интересно място", завършва разказа си Боян.

А ето какво смятат посетителите:

"В тази ситуация сега е важно да бъдем извън големите градове, за мен специално е и хубаво, такова спокойно, тихо място", казва Мирослав Марков.

"Да си починем, да видим нещо по-различно като кухня, като представяне", допълва Невелина Маркова.

В Стакевци са убедени, че има какво да покажат на туристите.

Репортер: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феликс Оже-Алиасим: Дошъл съм да се забавлявам, надявам се да спечеля
Феликс Оже-Алиасим: Дошъл съм да се забавлявам, надявам се да спечеля
Българин разработва най-мощната електрическа кола в света
Българин разработва най-мощната електрическа кола в света