НОВИНИ

Собственици искат нови компенсации, ако баровете и заведенията останат затворени

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:12, 10.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Собствениците на нощни заведения са притеснени, че ще останат затворени и през най-оборотния месец декември. От бранша настояват за компенсации, а ако останат затворени за дълго - ще поискат и възстановяване на проценти от оборота.

И още- отпадане на лихвите по неплатени данъци и осигуровки за периода март-декември, и мораториум за кредитите са другите желания на собствениците на барове и дискотеки.
Социалното министерство вече е поело ангажимент да обезщети хората, които работят на трудов договор и са заети в затворения сектор. Все още обаче няма яснота докога баровете и дискотеки остават под ключ.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Има колеги, които се опитват да правят дневни партита, което е позволено в определен капацитет, но не мисля че това е нещо, което ще спаси бранша и бизнеса като цяло. Ако става дума за това ще седим затворени до март, тогава трябва да се мислят някакви нови условия, защото няма бизнес, който да може да издържи без приходи 5 месеца.

Заведенията възнамеряват да подготвят официален документ с искнията си, който да внесат в министерствата на икономиката и на финансите. Те ще поискат да им се даде и процент от оборота за ноември и декември на база на миналата година , за да могат да си платат наемите и сметките.

Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България: От две седмици нощните заведения не работят, в същото време нямаме намаление на случаите, по принцип заведенията след болниците са най-дезинфекцираните места в цялата страна в момента.

От бранша настояват работното време на всички заведения в страната да бъде уеднаквено на 23:30 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хванаха кмета на Калояново да шофира след употреба на кокаин
Хванаха кмета на Калояново да шофира след употреба на кокаин
Обсъждат затягане на мерките срещу COVID-19. Какви са предложенията?
Обсъждат затягане на мерките срещу COVID-19. Какви са предложенията?