НОВИНИ

ЕК подписа договор с Пфайзер и Байонтек за ваксината срещу COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:37, 11.11.2020
Чете се за: 01:50 мин.
По света
подписа договор пфайзер бионтек ваксината covid
Снимка: БГНЕС

Днес Европейската комисия одобри договора с компаниите Байонтек (BioNTech) и Пфайзер (Pfizer), който предвижда първоначално закупуване на 200 милиона дози от името на всички държави членки на ЕС, плюс опция за заявяване на допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат доставени, след като ваксината срещу COVID-19 се е доказала като безопасна и ефективна срещу COVID-19.

Днешният договор с алианса Байонтек-Пфайзер е четвъртият, след като ЕК вече подписа подобни договори с Астра Зенека (AstraZeneca), Санофи-ДжиЕсКей (Sanofi-GSK) и Янсен Фармасевтика (Janssen Pharmaceutica NV) и приключи успешно проучвателни разговори с КюрВак (CureVac) и Модерна (Moderna).

Ваксината срещу COVID-19 достъпна за хората чак през месец май

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „След обещаващото съобщение от Байонтек и Пфайзер в понеделник относно перспективите за тяхната ваксина, много се радвам да обявя днешното споразумение с европейската компания Байонтек и Пфайзер за закупуване 300 милиона дози от ваксината. С този четвърти договор ние ще разполагаме с изключително солидно портфолио от кандидати за ваксини, повечето от които са в напреднала фаза на изпитанията. След като бъдат одобрени, те ще влязат върза в употреба и ще ни приближат до устойчиво справяне с пандемията".

Новата ваксина срещу COVID-19 трябва да се съхранява на минус 70 градуса

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без непълнолетни в моловете във Варна
Без непълнолетни в моловете във Варна
Премиерът Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!
Премиерът Борисов: Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло!