НОВИНИ

Д-р Оскар: Новата ваксина срещу COVID-19 ще започне да се произвежда догодина

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 11.11.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

ЕК сключва договор за до 300 милиона дози от новата ваксина срещу COVID-19, разработена от германското дружество BioNTech и американската компания Pfizer. Планът е тя да се разпространи навсякъде в Европа. По думите на Урсула Фон дер Лайън, това е най-обещаващата ваксина досега.

Според съобщенията ваксината е 90% ефективна - какво означава това и как стигнаха създателите на ваксината до тази цифра разкри доктор Александър Оскар, лекар на годината за 2020. Той ръководи клиниката по офталмология в Александровската болница, но като много лекари се бори с вируса на първа линия и сега е под карантина в дома си.

До няколко седмици предстои да излязат резултатите от безопасното приложение на ваксината. Очаква се поне половината от пацинтите, на които са инжектирани двете дози през триседмичен период да нямат сериозни нежелани странични явления. Едва тогава ще може да започне и производството ѝ за целия свят, обясни д-р Оскар.

На какъв етап са разработките за ваксини срещу COVID-19

Прогнозите на д-р Оскар са, че от началото на другата година се очаква да започне да се произвежда ваксината. Компанията дори счита, че до края на тази година може да се произведат около 50 милиона ваксини, но реално ваксината ще започне да се произвежда догодина. Заявеното количество е 1,2 милиарда броя ваксини до края на 2021 година.

Считам, че е редно всеки български гражданин да се ваксинира срещу COVID-19, допълни д-р Оскар.

Целия коментар на д-р Александър Оскар за ваксината вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови 3 земетресения и 30 по-слаби вторични труса в РС Македония
Нови 3 земетресения и 30 по-слаби вторични труса в РС Македония
Продължава освобождаването на пазара на ток
Продължава освобождаването на пазара на ток