НОВИНИ

Разкриват нови легла за COVID болни в Русе, остава недостигът на медицински кадри

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 11.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Недостиг на легла и персонал в болниците - това е общовалидната тенденция в цялата страна. В последните два дни русенският регион надскочи двуседмичния праг за "червена зона" по заболеваемост от COVID-19 над 3 пъти. Наред с това започват да се изчерпват и запасите от лекарства в болниците.

Само за последното денонощие в област Русе са регистрирани 218 нови случая на COVID-19. Едва 6 от тях обаче са хоспитализирани, а излекуваните през последните 24 часа са 100.

Това обаче не отслабва натиска върху лечебните заведения. От университетската болница "Канев" казаха, че не са върнали нито един пациент и продължават да реорганизират отделения за настаняване на болни с COVID-19.

Свилен Иванов, временно и.д. председател на Областния оперативен щаб в Русе: В момента леглата са 276. Към сутринта имаме 297 пациента. За "Медика" днес открихме още 15 легла към тези, които бяха планувани, а за тези 15 легла чакат около 105 човека.

Доц. д-р Дора Маринова, началник на COVID отделение в УМБАЛ "Медика": Има такива, които нямат нужда от кислород в началото, но след това се появява тази необходимост и колкото легла разкрием, толкова се и запълват за няколко часа.

Свършиха леглата за пациенти с коронавирус в Русе

Разкриват се допълнителни легла и в отделението за палиативни грижи към Онкологичния център, което е в отделна сграда.

Д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексен онкологичен център-Русе: Цялата сграда може да поеме 37 човека... На първия етаж има 15, горе има 22 легла.

Основен проблем продължава да е недостигът на медицински персонал, като се повишава и заболеваемостта сред квалифицираните кадри.

Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика": Към днешна дата 105 човека имаме заразени от персонала... Имаме остра нужда от допълнително медицински лица, които да работят в лечебното заведение. Не само доброволци, а и хора, които бихме назначили и на трудов, и на граждански договор.

Муртезова добави, че намаляват сериозно и запасите от лекарства за лечение на COVID-19, като към момента количествата са достатъчни едва за следващите две седмици.

Надеждите на лечебните заведения в региона са здравното министерство да реши този проблем възможно най-скоро, за да може да се прилага и адекватна терапия за лечение на коронавирусната инфекция.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ и Държавната опера в Русе с инициатива в подкрепа на медиците на първа линия
БНТ и Държавната опера в Русе с инициатива в подкрепа на медиците на първа линия
Младеж загина в катастрофа край пловдивското село Кадиево
Младеж загина в катастрофа край пловдивското село Кадиево