ИЗВЕСТИЯ

Моите новини
Страхотен Тервел Замфиров стана световен шампион в...
Чете се за: 02:55 мин.
Не стихват протестите в Турция след ареста на кмета на...
Чете се за: 01:07 мин.

ЗАПАЗЕНИ

Най-старият сладкар в Благоевград още прави торти

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
5565
Чете се за: 01:12 мин.
Още
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Срещаме ви с един емблематичен майстор-сладкар. Той твори вече повече от 70 години, а е на 90. И предава занаята и на членове на семейството си.

      За да подпомогне семейството си, 20-годишен Стойчо Георгиев се захваща със занаята и става чирак в сладкарница. Бързо обаче навлиза и дори отваря свой собствен цех. И така вече 70 години не спира да твори шоколадови, сметанови и плодови изкушения.

      През всичките години в работата го подкрепя съпругата му Венка, която също се е научила да прави различни торти, пасти и да ги декорира според въображението.

      Майсторът е създал емблематичната за Благоевград паста "Бачиново", кръстил я на крайградския парк, в който и до днес с жена му обичат да се разхождат, когато не са в сладкарницата.

      "Хората почнаха да искат да има нещо, с по-малко захар и аз викам дай да направим нещо. И така помислих, един-два опита направих и излезе сполучлива", заяви Стойчо Георгиев.

      Рецептата не отказва и дава на всеки, който я поиска. Но казва, че важното е да не се пести материал, за да стане вкусна.

      "Слагаме какао, за оцветяване. След това с бъркалката избъркваме, да се смеси и да стане еднакъв цветът. Основата е от мляко, захар и нишесте. И нишесте. Има платка, така я казваме ние по сладкарски. Тя е пак от яйца, захар и брашно", разкри Стойчо.

      Занаятът предал и на сина си, а той на съпругата си. Таня Георгиева предпочита да залага на различното и да прави здравословни торти, които казва, че стават все по-търсени.

      "Сега приготвяме здравословна торта без брашно и без захар. Остава само крема да приготвя, който е от извара, маскарпоне и за сладост слагам
      фурми, които съм блиндирала. Обърква се този крем и след това се сглобява тази торта. Блатът е от слънчогледово семе, яйца, фурми и синя слива - пак блиндирани за сладост. И бакпулвер за набухване", обясни Таня Георгиева.

      Таня дори се опитала да впише майстора в рекордите на „Гинес" като най-възрастния работещ сладкар. Оказало се обаче, че няма такава категория. А той казва, че и занапред ще продължава да работи и да доставя наслада на всеки опитал тортите му, но вече само като помощник в кухнята.

      Гледайте още теми от "България в 60 минути"

      Репортер: Ирина Николова
      Оператор: Любен Панков

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?