НОВИНИ

Още две седмици децата от 6-и до 12-и клас ще учат онлайн (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:00, 11.11.2020 (обновена)
Чете се за: 02:28 мин.
Още

Учениците от 6-и до 12-и клас в градовете с повече заразени ще учат дистанционно следващите две седмици.

В София освен гимназистите към онлайн обучение преминават 6-и и 7-и клас. Мярката се въвежда от петък, а решението беше предшествано от проучване на мнението на родители, ученици и директори и бурни дебати дали това трябва да се случи.

Гимназистите трябваше да започват училище, според старата заповед на здравния министър, а до днес на обяд не се знаеше какво ще се случи. Не знаеха какво да правят и директорите на училища.

В крайна сметка Софийският оперативен щаб и кметът Йорданка Фандъкова поеха отговорността за решението. Днес Фандъкова няколко пъти повтори, че най-доброто обучение е присъственото, но в тази ситуация трябва да се запази животът и здравето на учителите.

Кметът на Сопот пък обяви утрешния ден за неучебен заради епидемичната обстановка в района.

След 27 ноември ще започне поетапно връщане на учениците в училище, ако обстановката позволи и най-вече това се отнася именно за учениците в 7-и и 12-и клас, на които предстоят сериозни изпити.

Освен това се обмисля след писмо на просветния министър учениците да се редуват: две седмици вкъщи, две седмици на училище, колкото и трудно да е това да се организира технически. Защото дистанционното обучение не е най-добрият вариант и психиката на учениците страда.

И още - изследване на Образователния синдикат към "Подкрепа" показва, че над 79% от учителите смятат, че в момента трябва да се премине на дистанционно обучение.

Гимназистите в София ще учат още две седмици онлайн

В столицата гимназистите ще продължат онлайн обучението си до 27 ноември. Децата от 6-и и 7-и клас също излизат на дистанционно обучение. Мярката се въвежда от този петък.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Преминаването на онлайн обучение на учениците от гледна точка на образованието е нежелателно, но то се прави с цел децата да не се събират на групи, да не излизат и вярвам, че родителите ще помогнат много, за да може да има повече контрол върху децата.

Началният курс плюс пети клас на този етап остават на училище. Същото важи за децата в детските градини. Ако заболеваемостта обаче там са повиши над 20%, те също могат да останат вкъщи. Според кмета Йорданка Фандъкова основен проблем в момента са учителите и тяхното здравословно състояние.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: На мен ми пишат непрекъснато много учители, пишат ми много родители, но на първо място са животът и здравето на хората.

Столични директори коментираха решението на щаба децата от гимназията и прогимназията да останат вкъщи.

Асен Александров, директор на 51-о СУ: Може би е добро, защото е много голяма заболеваемостта, има голямо притеснение и сред родители, и сред учители за здравословното състояние. Може би е добре да стихне тази заболеваемост, да организираме по-добре по-нататък обучението. Мисля, че е добро.

Какво ще се прави след това?

Просветният министър изпрати указания, че е добре учениците да се редуват помежду си - две седмици вкъщи, две седмици на училище заради психологическите проблеми.

Асен Александров, директор на 51-о СУ: Ние в 51-о вероятно ще приложим на една седмица - една седмица онлайн, една присъствено, различните училища в зависимост от техническата си осигуреност ще изберат.

Училището от 6-и до 12-и клас остава онлайн в големите градове

В Пловдив още вчера областният щаб реши, че учениците от 6-и до 12-и клас ще са на онлайн обучение до 22 ноември. В другите 17 общини на областта учениците ще учат присъствено като директорите ще спазват всички указания на просветното министерство.

Във Варна гимназистите ще продължат да учат онлайн до 20 ноември. Към обучение в електронна среда от утре преминават и децата от 6-и и 7-и клас.

Стоян Пасев, областен управител на Варненска област: В срок до 20 ноември, сряда, всеки един от директорите да си направи график, за да може поетапно да не се затварят всички да учат в електронна среда, а примерно една седмица гимназията, другата седмица прогимназията.

В Благоевград от утре учениците от 6-и до 12-и клас са на онлайн обучение до 22 ноември.

Йордан Цветанов, зам.-директор на ПМГ "Сергей Корольов"-Благоевград: Ще имаме Съвет, на който ще бъде решено тази хибридна система как да бъде приложена - кои паралелки ще бъдат първо присъствено, кои в електронна среда.

В Русе от утре до 20 ноември включително учениците от 5-и до 12-и клас преминават към електронно обучение. Причината е, че заболеваемостта от коронавирус сред учениците и педагогическия персонал в региона е достигнала 10%.

Галина Бобева, директор на МГ "Баба Тонка"-Русе: Трябва да се решава според мен по посока най-малкия риск.

За разлика от повечето региони в Стара Загора гимназистите утре се връщат в клас.

Щабът в София ще препоръча на Университетите да продължат онлайн обучението си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Заплащането на нощния труд да се увеличи с допълнителни 35% от часовата ставка
Нинова: Заплащането на нощния труд да се увеличи с допълнителни 35% от часовата ставка
Атракция през зимата - кенгуру в Сандански
Атракция през зимата - кенгуру в Сандански