НОВИНИ

Лекарства за лечение на COVID-19 изчезнаха от аптеките. Каква е причината?

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:00, 11.11.2020 (обновена)
8372
Чете се за: 01:38 мин.
Още

Важни лекарства, които се използват за лечение на болни с коронавирусна инфекция, изчезнаха от аптеките на много места в страната. Според фармацевти и здравния министър хората се презапасяват и това е причината за недостига.

Търговците на едро увериха днес министъра на здравеопазването, че има достатъчно количество от най-използваните антибиотици и призоваха хората да не се презапасяват. Най-трудни за намиране в момента са противосъсирващи медикаменти, които се използват и от бременни. За да получат те безотказно нужния медикамент, министерството създава специален ред в аптеките в цялата страна.

Най-търсеният медикамент в момента се оказва антибиотикът азитромицин. Заедно с някои антиоксиданти и противосъсирващи медикаменти са от най-дефицитната стока в аптеките.

Димитрия Стайкова - председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив: Търсят много хора, с издадени лекарски рецепти, защото са се обърнали или към спешните пунктове за прегледи на пациенти с подобни оплаквания или пък директно идват от болница, в която не са приети на стационарно лечение, но им е дадена рецепта с терапия за вкъщи.

Хората се презапасяват излишно с лекарства, убеден е здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването: Българските граждани, водени от нерационални решения, водени по-скоро от страх и някакъв друг тип притеснения, изкупуват масово лекарствата, които са на пазара с твърденията, че те лекуват COVID.

В социалните мрежи се разпространяват различни терапевтични схеми. Които съдържат различни медикаменти. Самолечението е изключително опасно.

Български лекарски съюз: Самолечението е опасно!

Азитромицинът е антибиотикът, който масово се предписва не срещу вируса, а като застраховка срещу бъдещи бактериални инфекции на белия дроб след вируса. Но в социалните мрежи се лансира определена търговска марка от медикамента и именно тя липсва в аптеките. Антибиотикът е наличен и в момента, но под други 13 търговски наименования, твърдят фармацевтите. Друг е въпросът, че масовото му изписване е крайно необосновано.

Проф. Асена Сербезова - председател на УС на БФС: Според данни на СЗО 8% от пациентите, които са хоспитализирани с COVID-19, т.е. те са отишли с доказан COVID в лечебно заведение, само 8% от тях имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечение с антимикробни средства. В противовес обаче на това, практиката не само в България, но и в други държави, е, че на 72% от пациентите с COVID се предписват антибиотици.

По притеснително е, че от аптеките се изчерпват и противосъсирващите медикаменти, които се използват и от бременни. Хепарините също влизат в терапевтичните схеми при COVID, но в болниците. За да не се поставя в риск здравето на бременните жени, от здравното министерство въвеждат специален режим в аптеките.

"Търговците на едро ще разпространят в търговската мрежа в страната допълнителни количества нискомолекулярен хепарин, който ще бъде разпространен в аптеките в страната, така че да има регулярно наличие на такъв медикамент. Бременните жени, които имат изписан такъв медикамент, трябва да отидат в аптеките с рецепта, и с документ, който да удостоверява генетичното изследване, направено в лабораторията", заяви проф. Костадин Ангелов.

Търговците на едро гарантираха, че от всички медикаменти има в достатъчни количества и дефицитът е само временен. Призоваха хората да не се презапасяват и настояват за представянето на рецепта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Заплащането на нощния труд да се увеличи с допълнителни 35% от часовата ставка
Нинова: Заплащането на нощния труд да се увеличи с допълнителни 35% от часовата ставка
Атракция през зимата - кенгуру в Сандански
Атракция през зимата - кенгуру в Сандански