НОВИНИ

Изборните резултати в САЩ са необратими, Тръмп отказва да признае поражението

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:26, 11.11.2020
Чете се за: 01:24 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

В САЩ екипът на новоизбрания президент Джо Байдън работи за прехода във властта. В същото време поведението на Доналд Тръмп, който отказва да признае поражението си на изборите, буди сериозни притеснения. Докато републиканците готвят съдебни битки срещу изборните резултати, Тръмп направи бърза чистка в Пентагона.

Доналд Тръмп и екипът му живеят в паралелна вселена, пише пресата по повод офанзивата за оспорване на резултатите от изборите на 3 ноември.

След завеждането на дела, които падат в съда, главният прокурор Уилям Бар даде директива за разследване на изборни измами. Доказателства липсват и нещо повече - пощенски служител от Пенсилвания призна, че е излъгал в показания за нередности при гласуването по пощата.

"Вашингтон поуст": Пощенски служител в Пенсилвания се отказа от показанията си за изборни нарушения

В същото време президентът уволни министъра на отбраната Марк Еспър с един туит. Покрай него напускат още трима висши служители на Пентагона.

Тръмп се освобождава от хора, които му противоречат, посочват анализатори и определят тези действия като диктатура.

Мнозина в Републиканската партия с готовност подкрепят Тръмп в опита да задържи властта. На въпрос дали ще има сътрудничество с демократите в прехода, Майк Помпео отвърна:

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп. Готови сме. Гласовете се броят. Когато това приключи, ще изберат.

Тръмп уволни шефа на Пентагона

В партията се чуват и гласове на разум. Погледите на света и на американците са насочени към нас, каза в телевизионно интервю Мит Ромни, който също е губил избори.

Мит Ромни, сенатор републиканец от Юта: В такава ситуация искаме да съхраним нещо много по-важно от нас и от нашата партия. Да съхраним каузата на свободата и на демокрацията тук и по света.

Нищо не може да спре смяната на властта в САЩ, увери новоизбраният президент Джо Байдън. Той коментира отказа на Тръмп да признае поражението си така:

Джо Байдън, новоизбран президент на САЩ: Честно казано, мисля, че това е смущаващо. Няма да помогне за наследството, което ще остави.

Ситуацията напомня отдавнашни коментари, че Доналд Тръмп няма да сдаде лесно властта. Но изборният резултат е необратим.

Днес Джорджия обяви повторно преброяване на всички хартиени бюлетини, но и това не може да заличи разликата от над 5 млн. гласа.

Някои вече гадаят какво ще прави Тръмп след напускането на Белия дом. С пожизнените бонуси като бивш президент, на 74-годишната си възраст, той би могъл лесно да се пенсионира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феноменът "Вечният длъжник": След 10 години дълговете падат
Феноменът "Вечният длъжник": След 10 години дълговете падат
Джон Милман спечели тенис маратон срещу Жил Симон за място на 1/4 финалите в София
Джон Милман спечели тенис маратон срещу Жил Симон за място на 1/4 финалите в София