НОВИНИ

Тръмп обмисля да се кандидатира за президент през 2024 година?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:38, 10.11.2020
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Доналд Тръмп все още отказва да признае поражението си на президентските избори. Предизборният му щаб и представители на Републиканската партия са завели жалби в поне пет щата, с които оспорват изборните резултати. От своя страна, Джо Байдън се готви да встъпи в длъжност през януари. Той поставя като приоритет здравеопазването и вече усилено работи в тази посока.

Джо Байдън ще произнесе тази вечер реч в защита на известния като "Обамакеър" Закон за достъпна медицинска помощ. Изказването му съвпада с изслушване във Върховния съд по дело, което може да доведе до отмяната му. Подобни опасения има заради променения баланс в институцията. Там вече доминират консерваторите след избирането за пожизнен член на предложената от Тръмп съдия Ейми Кони Барет.

"Обамакеър" гарантира здравни осигуровки за около 20 милиона американци. Делото срещу закона е подкрепяно от Тръмп и представители на републиканците. Байдън обещава надграждане на "Обамакеър". Здравеопазването беше важна част и в обръщението му към американците вчера, в което призова да се загърбят различията и да се носят маски. Байдън обяви създаването на консултативен съвет, който ще бъде натоварен да изведе САЩ от здравната и икономическа криза. В комитета са поканени доказани експерти и бивши представители на администрацията на президента Барак Обама.

"Готови сме да се заловим за работа, съобразявайки се с нуждите на американския народ. Днес работата започва. Започва като направим всичко възможно да поставим COVID-19 под контрол".

Байдън приветства разработването на ваксина, която е 90% ефективна срещу коронавируса.

Доналд Тръмп, който продължава да не признава загубата си, обвини в Туитър разработчиците, че не са имали смелост да обявят достижението си преди изборите. Тръмп също не бездейства - реши да уволни шефа на Пентагона Марк Еспър. Двамата имаха обтегнати отношения по редица въпроси. Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси съзря намерение Тръмп да използва последните си дни в Белия дом, за да всява хаос.

Самият Тръмп не е участвал в публични събития, нито е говорил официално след обявяването на резултатите от изборите в събота, според които Байдън печели. Във Вашингтон обаче беше организирана импровизирана пресконференция, на която говорителката на Белия дом Кейли Макинани обяви:

"Днес съм в лично качество като част от предизборния щаб. Не всичко с изборите е приключило. Далеч сме от това. Едва сега започва бързо и честно броене на гласовете".

СНИМКИ: БГНЕС

Тръмп и щабът му оспорват изборните резултати в щатите Аризона, Мичиган, Пенсилвания, Джорджия и Невада. Много от исковете вече са отхвърлени.

Междувременно се появи информация, че Доналд Тръмп вече обсъжда с екипа си перспективата да се кандидатира на изборите през 2024-а.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно и мъгливо време в почти цялата страна утре
Облачно и мъгливо време в почти цялата страна утре
ЕС готви единен отговор на тероризма и радикализацията в интернет
ЕС готви единен отговор на тероризма и радикализацията в интернет