НОВИНИ

Остър дефицит на млади лекари е основният проблем на общинските болници в пандемията

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 11.11.2020
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Управителният съвет на Сдружението на общинските болници предупреди, че подава колективна оставка. Според ръководството на организацията голяма част от общинските лечебни заведения вероятно няма да могат да подпишат договора с Касата.

"Поправка в Закона за лечебните заведения, приета преди около месец, регламентира, че управителите на публични предприятия, каквито са и общинските лечебни заведения, не могат да практикуват професията си на трудов договор в ръководеното от тях предприятие, което на свой ред прави невъзможно сключването на договор със Здравната каса". Това коментира в студиото на "Още от деня" управителят на общинската болница в Севлиево д-р Пламен Цеков - член на УС на Сдружението на общинските болници, бивш управител на НЗОК и бивш депутат от ГЕРБ.

"Лечебното заведение трябва да има определен набор лекари-специалисти. В почти всички общински болници управителите участват и в съответните отделения по своята профилна специалност и така защитават клиничните пътеки и лечебните заведения да работят по тях", обясни той и добави, че има случаи, при които управителят е единственият специалист в определена област не само в болницата, а и на територията на общината.

Според него, ако натискът върху здравната система продължи повече от два месеца, всички ще се изправим срещу сериозен проблем - "да няма кой да влиза при болните".

"Системата не се е провалила. Ние имаме достатъчно лекари и медицински сестри, но в определени точки на България нещата не се случиха така, както бяха разписани. Виждаме къде са проблемите - те са в големите градове... В малките градове проблемът е друг - психозата, страхът да не се заразят, защото персоналът в общинските болници в по-голямата си част са пенсионери и в предпенсионна възраст. Те предпочитат да напуснат, за да съхранят здравето си", поясни д-р Цеков.

По думите му "лекари има, но те са на предела, те са накрая на ресурса". Сдружението на общинските болници от години се опитва да сигнализира, че в общинските болници не постъпват млади лекари.

"Защото системата на специализация в България е крайно неадекватна спрямо ситуацията, в която се намираме. Така е устроена наредбата, че младите лекари нямат стимул да идват в общинските болници, защото не могат да придобият специалност там. Те трябва да са в университетска или областна болница, откъсват се за дълго време от родното си място и след това въобще не искат да се върнат", подчерта управителят на Севлиевската болница.

Какво още коментира д-р Пламен Цеков вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС е на път да одобри най-големия бюджет в историята си
ЕС е на път да одобри най-големия бюджет в историята си
За първи път жена ще ръководи мач на отбор от Първа лига
За първи път жена ще ръководи мач на отбор от Първа лига