НОВИНИ

ЕС е на път да одобри най-големия бюджет в историята си

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:17, 11.11.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Европейският съюз е на път да одобри най-голямата Многогодишна финансова рамка в историята си в размер на 1,8 трилиона евро. Част от нея ще бъде и механизмът за възстановяване от корона вируса в размер на 750 милиарда евро. Европа се готви да разшири и собствените приходи и въвежда специален механизъм, който обвързва получаването на евросредства със спазването на върховенството на закона.

Евродепутатите обсъдиха днес на пленарната си сесия в Брюксел с комисаря по бюджета параметрите на новата многогодишна финансова рамка.

Повече от десет седмици продължиха преговорите между Европейския парламент и германското председателство за най-големия бюджет в историята на ЕС. Евродепутатите успяха да договорят допълнителни 16 млрд. евро за важни програми, свързвани със здравеопазването, образованието и иновациите. Сега топката е в полето на държавите членки, които трябва колкото се може по-бързо за одобрят бюджета, за да могат
средствата да потекат към тях.

"Този огромен финансов пакет ще помогне на държавите членки, на бизнеса, регионите и гражданите да се справят с пандемията и да възстановят Европа след COVID-19. Една нова Европа, която ще бъде по-екологична, по-цифровизирана и по-устойчива, която е по-добре подготвена да посрещне настоящи и бъдещи предизвикателства", каза Йоханес Хан - еврокомисар по бюджета.

30% от средствата в новия многогодишен бюджет ще трябва да бъдат използвани в борбата с изменението на климата. Повече от половината ще подкрепят програми, свързани с модернизацията на Евросъюза. Част от парите ще дойдат от заеми от финансовите пазари. За да подпомогне погасяването им, Европа се готви да въведе и нови данъци върху пластмасовите продукти или цифровите технологии и да засили търговията с въглеродни емисии.

За първи път финансовата рамка ще разполага и със специален механизъм за защита срещу нарушения на върховенството на закона. Унгарският премиер Виктор Орбан вече заяви, че няма да подкрепи бюджета заради новия механизъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джон Милман спечели тенис маратон срещу Жил Симон за място на 1/4 финалите в София
Джон Милман спечели тенис маратон срещу Жил Симон за място на 1/4 финалите в София
Остър дефицит на млади лекари е основният проблем на общинските болници в пандемията
Остър дефицит на млади лекари е основният проблем на общинските болници в пандемията