НОВИНИ

На първо четене: Край на вечния длъжник

Вера Александрова
от Вера Александрова
10:32, 22.07.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Народното събрание прие на първо четене допълнение в Закона за задълженията и договорите. Вносители са депутати от ПГ на "Обединени патриоти". Промените предвиждат въвеждането на 10-годишна абсолютна погасителна давност на частните задължения на физическите лица.

Така хората, които не могат да си платят задълженията, ще могат да започнат процедура по обявяване на фалит и да се освободят от задълженията си след изтичането на определения период от време.

Няма да се промени действащия режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Според вносители интересите на кредиторите също са защитени, защото срокът е достатъчно дълъг, за да могат да си съберат вземанията.

Според вносители към момента има открити процедури за принудително събиране на задължения, които засягат над 600 000 български семейства.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на "Обединени патриоти": Ние имаме производства, изпълнителни производства, които продължават повече от 10-15 години. Нещо повече - дългът, който е взело едно лице, се прехвърля понякога на неговите деца. Той понякога връща многократно повече, отколкото всъщност е взел. Съгласно нашите данни - над 600 000 са такива производства, които са дългогодишни и това са наистина стотици хиляди съдби. Нашето предложение е доста балансирано, тъй като срокът на тази абсолютна давност е 10 години. Няма проблем да се прецизира текстът и да бъде изключен периодът, в който се водят съдебни дела от тази 10-годишна давност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на хазартния бизнес пред НС
Протест на хазартния бизнес пред НС
Милан с ценен успех над Сасуоло в битаката за Ервопа в мач номер 200 за Донарума
Милан с ценен успех над Сасуоло в битаката за Ервопа в мач номер 200 за Донарума