НОВИНИ

МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив е в стачна готовност заради финансови проблеми

bnt avatar logo
от БНТ
08:27, 22.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Медици от общинската болница "Свети Мина" в Пловдив се готвят за ефективни протести заради недостатъчното финансиране на здравното заведение.

Недоволството им е срещу ниската стойност на лимита, който им е отпуснат от Националната здравноосигурителна каса. Работещите в болницата настояват за диалог с касата, а ако не бъдат чути са готови и на колективна оставка.

В "Свети Мина" действа и едно от разкритите в града отделения за лечение на пациенти с коронавирус, като проблеми с осигуряването на достатъчно специалисти има и тук.

Днес Общинският съвет, който е принципал на здравното заведение, трябва да гласува отпускане на безлихвен заем в размер на 270 хиляди лева за покриване на стар дълг на болницата.

311 000 лева на месец е лимитът, отпускан от касата на болница „Свети Мина". Според управителя на лечебното заведение това е крайно недостатъчно.

Проф. Петър Петров, управител на МБАЛ „Св. Мина"- Пловдив: Практически не достига за покриването на фонд работна заплата, плюс плащането на контрагенти и по задължителни договори, а необходимият за съществуването ни, без да генерираме дълг, без да имаме просрочване на текущи оперативни задължения е 420 000 лева.

Заради недофинасирането на болницата напускането на медици продължава, затова работещите са решени и на крайни действия.

Флора Димитрова, председател на КТ „Подкрепа" в болницата: Това са ефективни протести, ще се затварят улици, ще протестираме пред Здравната каса, има последващи стъпки, колективът на болницата е готов да даде колективни оставки.

Лечебното заведение поема за своя сметка лечението на болните с коронавирус, като средствата за един пациент на ден са 167 лева.

Д-р Пламен Павлов, началник на отделението за лечение на COVID-19: Предполагам, че трудно ще се справим, защото лечението излиза много скъпо и ако така върви с такива темпове, с такова приемане след два дена ще изпитаме недостиг на лекарства и консумативи и средства за болнична хигиена.

От общинската болница са се принудили по настояване на касата да закрият 30 легла в детското и АГ отделения за сметка на разкритите за ковид, което според медиците ще доведе до връщане на пациенти и финансови щети. От община Пловдив заявиха, че ще преговарят със здравноосигурителната каса.

Д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване"- община Пловдив: Това лимитиране на дейността наистина е много несправедливо, то е много отдавна, благодарение на това недофинансиране са натрупани финансовите проблеми в самата болница. Хората не искат привилегии, хората искат да изработят това, което могат и да им бъде заплатено.

От Здравната каса в Пловдив обявиха, че са второстепенен орган и само изпълняват разпорежданията на Националната. Обясниха, че всяко лечебно заведение, независимо от собствеността си има утвърден бюджет, като може да надвиши лимита си с 5 процента за сметка на следващия месец.

Днес управителят на болницата ще се срещне с ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Ако проблемът с финансирането не бъде решен, медиците от "Свети Мина" ще започнат протести следващата седмица.

Автор: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: Повече от два месеца задържаме нивата на безработица
Деница Сачева: Повече от два месеца задържаме нивата на безработица
Помпео е на официално посещение в Дания
Помпео е на официално посещение в Дания