НОВИНИ

Протестът в София премина под формата на шествие. Ситуацията е спокойна

bnt avatar logo
от БНТ
23:00, 21.07.2020
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

За 13 ден граждани се събраха в центъра на София. Хората продължават да настояват за оставките на правителството, главния прокурор и изкореняване на корупцията от властта.

Тази вечер протестът премина под формата на шествие. Началната точка беше Министерският съвет. Протестиращите преминаха покрай Съдебната палата, през "Витошка", покрай Ректората, спряха за кратко през Орлов мост, където блокираха движението за малко, след това спряха пред сградата на БНТ и останаха там за около 20 минути. Със скандирания поискаха оставката на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков. След това отново се върнаха пред Министерския съвет.

Протестите в столицата започнаха малко преди обяд с блокада на площада около сградата на Народното събрание.

"В 11 без десет протестиращите блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Новината,че вотът на недоверие към кабинета е отхвърлен бе посрещната с химна.

"Никой не е очаквал да падне правителството, но ние ще продължим, докато това се случи. Няма начин да се откажем.Тези хора трябва да се разкарат от тази държава", заяви един от протестиращите.

Неформалните организатори на протестите - триото Бабикян, Минеков и Хаджигенов обявиха, че хората по площадите вече са гласували вот на недоверие към управляващите.

В ранния следобяд на протест излязоха и от движение "Боец" . Те се събраха пред столичен ресторант в района на НДК. Заведението стана известно покрай разследването на Антикорупционния фонд с името "Осемте джуджета", в което се твърди, че със съдействието на следователи и държавни институции е иззет бизнесът на Илия Златанов. Прокуратурата започна проверка по изнесените данни. По време на протеста отново беше поискана оставката на главния прокурор.

След 19 ч. протестът отново се пренесе на Триъгълника на властта. Протестиращи отново блокираха движението по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков".

"Хората просто са недоволни, защото това са прекалено много години на едно такова използване, на едно задкулисие. Не се прилагат решения на проблемите, не се търсят решения - всичко се замаскира и се замита", смята Елена Николова.

"Няма да ни залъжат с опитите да ни представят някакъв друг кабинет, зад който отново продължава да прозира същото политическо театро", казва Георги Еленков.

Протестиращите заявяват, че не са склонни за компромиси и ще продължат да настояват за исканията си.

Ситуацията пред Министерския съвет в момента е спокойна. Засилено остава полицейското присъствие в района.

Автори: Йоана Миланова, Александър Марков и Николай Минков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
325 нови случая на коронавирус у нас, при направени 5365 теста
325 нови случая на коронавирус у нас, при направени 5365 теста
Освободиха всички заложници в Украйна, похитителят е заловен
Освободиха всички заложници в Украйна, похитителят е заловен