НОВИНИ

Не достигат легла и лекари за лечение на коронавирус в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 21.07.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Две нови отделения за пациенти с коронавирус ще бъдат отворени до дни в Пловдив в още две университетски болници. Решението е на Медицинския щаб, а причините са недостиг на лекари и легла за лечение на COVID.

Критично малко са в някои болници медиците, които се грижат за пациентите с коронавирус в Пловдив. Пример в това отношение стана Общинската болница "Св Мина". Там цялата работа в COVID-отделението падна върху двама лекари и една медицинска сестра. Отказите бяха десетки.

В Пловдив и областта има свободни 85 легла за пациенти с коронавирус, като 25 от тях са за интензивно лечение. За да гарантира медицинското обслужване, областния кризисен щаб взе решение утре да заработи ново COVID-отделение в болница "Каспела". То ще има възможност за лечение на 30 души. При необходимост в COVID-системата ще бъде включено и отделение с 16 легла в Окръжната болница. Така от щаба се надяват да отговорят на очертаващите се два сложни периода - през месец август, когато много медици ще излязат в отпуск и през октомври-ноември, когато се очаква активността и на сезонните вируси различни от COVID-19.

В четири болници в Пловдив, Инфекциозната клиника и лечебните заведения в Карлово и Асеновград има COVID-отделения, но леглата бързо се запълват.

"Защото в началото, още докато бъдат потвърдени положителните проби, пациентите се настаняват в самостоятелни боксове. Което намалява капацитета и броя на стаите като цяло", обясни областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

В системата за лечение на коронавирусни инфекции сега се включва и университетската многопрофилна болница "Каспела". Отделението там се оборудва с техника, защитни средства, медикаменти. В COVID-отделението на болница "Св Мина" недостигът е най-голям.

"От петък имаме двама нови лекари. Все още ни трябват шест сестри и половина", каза управителят на болницата проф. Петър Петров.

По-голямата част от работещите в системата на общинското здравеопазване са в пенсионна възраст, което е причина за масовите откази да работят на първа линия.

"Това, което правим в момента, освен имейлите към районните кметства за мобилизиране на сестрите от училищата, разговаряме всеки ден с ръководителите на общинските лечебни заведения за пренасочване на колеги. Не крия, че нежеланието е много голямо. Трудностите са големи", сподели директорът на Дирекция "Здравеопазване" Калин Калинов.

Ако не се намерят медици, които да започнат работа в COVID-отделенията, управители на болници прогнозират сериозен кадрови дефицит, защото тези, които сега лекуват пациенти в Пловдив, вече са на ръба на силите си.

Автор: Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинска сестра от Пазарджик почина от коронавирус
Медицинска сестра от Пазарджик почина от коронавирус
Още един протест в София с искане оставката на главния прокурор
Още един протест в София с искане оставката на главния прокурор