НОВИНИ

Арман Бабикян: Настъпи гражданско пробуждане

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 21.07.2020
Чете се за: 02:32 мин.
У нас

Опитът да бъдат вкарани в рамките на управленското нещастие тези, които протестират срещу него и да бъдат окарикатурени и да бъдат залети с ежедневната злоба на власт, опозиция и т.н. хората, които са на площада, е жалък опит, това каза в "Още от деня" един от инициаторите на протестите Арман Бабикян.

Ако чуваха гласа на протестиращите, управляващите трябваше да са предприели действия, а не да приемат това като диалог между улицата и медиите. "Ако искате да приема техните изказвания като вид разговор - като мнението на господина Симеонов, че там са някакви безделници и хора, които нямат какво да правят през деня и които се разхождат и плажуват, и някакви студенти, които са се върнали и пак няма какво да правят, ако това е видът разговор според Сачева и Симеонов, има и други изказвания - мисля, че едното беше кал или утайка на обществото - това не е добрият начин за разговор. Мисля, че, ако това чуват от народа си, значи много дълбоко вече е запушен политическият им слух със самодоволство и власт", допълни той.

На въпрос дали протестиращите искат да разговарят с властта, Бабикян каза: "Ние всеки ден им казваме какво искаме. Поставихме ясни три искания в началото: дистанционно електронно гласуване. Машинното гласуване, което те са си гласували да важи още за тези избори, когато те слязат от власт, за да има разлика в почтеността на провеждане поне на избори.

"Казваме им, че следващото Народно събрание трябва да подготви тежки поправки и реформи, които да залегнат в основния закон. Когато се работи по основния закон, това е в някакъв смисъл "преучредяване" на държавата и по него трябва да работят много качествени хора. Казахме много ясно чия оставка се иска. Исканията ни са много прости, много естествени и много ясни за разбиране, обясни Бабикян.

Той акцентира, че Гърция получи 72 млрд. след преговорите в ЕС. Те са 10 млн. Ние сме 7 и нещо. "Нали виждате колко получихме ние и колко Гърция", попита той и допълни, че те са по-богатата страна с по-високи пенсии.

Бабикян беше категоричен, че никой от протестиращите не е съгласен с аргументите на правителството, че трябва да остане на власт до края на мандата си в контекста на новините от деня, че България ще разполага с почти 29 млрд., които трябва да бъде решено как да бъде помогнато на хората с реални средства, както и заради решаването на въпроса с машинното гласуване. Той отбеляза, че в България има няколко сгради, в които никой не може да нахлува с тежко въоръжение, за да се правят демонстративни претърсвания.

"Може спокойно да се покани човекът - това са видими лица, а не шумкари, да ги поканиш в следствието или където ще бъдат проведени разпитите, ако трябва арестувай после някого. Подобен тип нахлуване прилича на държавен преврат. Има някакви граници на прокурорския пиар, които бяха зверски потъпкани. Затова и се събраха хора с всякакви цветове. Аз лично съм десен човек. Там е пълно с хора с противоположни на моите разбирания, но има база на демокрацията, която не може да се тъпче толкова грозно".

Той изключи възможността някой да използва протеста, като се аргументира с това, че микрофонът не се дава на партийни лидери. "На него говориха творци, професори от Софийския университети, академици от БАН, писатели и т.н. Този протест е на гражданите. Той не е моя частна собственост".

Бабикян обаче предупреди, че ако има произвол, а властта "продължава да бие зад колоните и в прекия, и в преносния смисъл на думата, накрая ще натикат насила енергията на тези хора в един улей, както някога, за да свали диктатурата и член първи се състоя СДС на левия Петър Дертлиев, на синдиката "Подкрепа", на десница, на студенти, на свещеници... Нима това беше тествано и единно политическо тяло?" По думите му този процес е аналогичен със сегашната ситуация.

Хората трябва да решат кой ще дойде на власт, когато тези управляващи си отидат. Настъпи гражданско пробуждане, защото хората, които са на улицата са за фундаменти на демокрацията. Те протестират за законност, а не надзаконие и беззаконие, за свобода на словото, за естествените си права, за свобода и демокрация. Това са темели на къщата на държавата ни. Затова на площада са разноцветни, защото усетиха, че събориха "къщата" им, за която те плащат, и през цялото време се опитват да ги обругаят, окарикатурят и да обяснят чрез подопечните си медии, че са на някого - на Божков и на не знам кого си.

Като коментар в заключение, Арман Бабикян каза, че в рамките на гражданско неподчинение могат да се очакват случки като тази със спирането на метрото и призова хората да не изпадат в паника в рамките на 5 минути. В Париж се случват много по-драматични неща. "Българският народ е много търпелив. Много".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: Този вот на недоверие нямаше никакъв смисъл
Тома Биков: Този вот на недоверие нямаше никакъв смисъл
9 банки са готови да отпускат кредити на малки и средни предприятия, засегнати от COVID-кризата
9 банки са готови да отпускат кредити на малки и средни предприятия, засегнати от COVID-кризата