НОВИНИ

9 банки са готови да отпускат кредити на малки и средни предприятия, засегнати от COVID-кризата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:30, 21.07.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас
Снимка:

Девет банки са готови да отпускат нов вид държавно гарантирани кредити на малки и средни предприятия засегнати от пандемията от Covid-19. Това ще става през Фонда на фондовете, а общият бюджет на финансовият инструмент за гарантиране на кредитите е близо 160 млн. лева. Откога ще стартира новата схема и кои предприятия ще могат да потърсят финансиране вижте.

Александър Георгиев, Изпълнителен директор на Фонд на фондовете: Две са основните цели на гаранциите - банките да могат да предоставят по-изгодни лихви и да намалят изискванията за обезпечение. Банката отпуска кредит, ако по някаква причина обслужването на този кредит спре, Фондът на фондовете плаща голяма част от размера на кредита на банката.

До края на юли държавния Фонд на фондовете е готов да подпише договор с деветте банки кандидати, за да може кредитирането да стартира още от септември. Заемите ще бъдат насочени към малки и средни предприятия.

Александър Георгиев, Изпълнителен директор на Фонд на фондовете: Има някои сектори на икономиката, които не могат да бъдат кредитирани, това са хазарта, производството на алкохол, но в общи линии голяма част от стопанския живот е обхванат.

Максималният срок на инвестиционните заеми е десет години, а на оборотните - пет. Ограничения в размера на кредита няма.

Александър Георгиев, Изпълнителен директор на Фонд на фондовете: Банката може да отпусне кредит, какъвто реши, имаме таван обаче по отношение на гаранцията, което е продиктувано от режима на държавни помощи и това като размер е 1,5 млн. евро.

Гаранцията не може да бъде повече от 80% от размера на заема. Фондът обаче предвижда и допълнителен бонус към финансовия инструмент.

Александър Георгиев, Изпълнителен директор на Фонд на фондовете: Това не е типичната гаранция, защото ние предвиждаме така наречената лихвена субсидия, тоест за определен кръг от фирми, които искат да запазят броя на персонала и дори да го увеличат, ние допускаме през първата година да има възможност да поемем част от лихвените плащания.

След изчерпване на планирания ресурс от 158 млн. лева, от Фонда са готови да обмислят осигуряването на нови средства. Очаква се благодарение на гаранциите да бъде даден тласък на кредитирането, така че да се влеят повече средства в икономиката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арман Бабикян: Настъпи гражданско пробуждане
Арман Бабикян: Настъпи гражданско пробуждане
Любомир Кючуков: ЕС доказа, че може да взима единни решения и да генерира общи политики
Любомир Кючуков: ЕС доказа, че може да взима единни решения и да генерира общи политики