НОВИНИ

Обвиниха в хулиганство бившия депутат Минчо Спасов и Светослав Трайков

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
17:43, 21.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Двама от протестиращите, които вчера спряха движението на метрото, вече са с обвинения за хулиганство. Единият е Минчо Спасов, бивш депутат от НДСВ, а другият е 29-годишен мъж, участващ в организацията на протеста. На двамата е наложена парична гаранция в размер на 1500 лева. Полицията издирва и третия мъж, участвал в спирането на метрото.

Записите от камерите показват как вчера около обяд трима души натискат авариен бутон, с който спират движението на метрото. Единият от влаковете остава няколко минути в тунела, а протестиращите, които са го спрели, се връщат на протеста. По-късно двама от тях бяха задържани до ранните часове на нощта. На излизане от ареста Минчо Спасов - разказа на живо във фейсбук, че имало груби нарушения и при задържането, и при разпита му.

Минчо Спасов: Нищо не ми беше показано, допълнително ще се изясняваме. Поемните лица, които бяха докарани бяха без лични карти, което е грубо процесуално нарушение.

Георги Хаджиев - СДВР: За нас е абсолютно без значение дали признават или не - ние сме събрали доказателствата и именно на базата на тези доказателства са им повдигнати обвинения.

Обвиненията за хулиганство станаха факт през нощта, но темата се пренесе и в сутрешния протест.

Светослав Трайков, задържан в Пето РПУ: Не ми дадоха да пия вода, не ми дадоха да си ползвам телефона, не ми дадоха да се обадя на 5-годишната си дъщеря!

От ръководството на метрото заявиха, че нямат нищо против протеста, но мястото му не е при влаковете.

инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД: Съществува опасност за здравето на пътниците, защото екстрено спиране е както тая аварийната спирачка - рязко спиране и и нараняване на пътниците - това не трябва да се допуска, това просто за мене не е правилно. Метрото не е играчка! Това не е етично, това не е правилно спрямо пътниците.

Георги Хаджиев: Едно такова действие застрашава живота и здравето на гражданите, като се има предвид, че като се изключи електрозахранването има данни, че една от мотрисите е останала вътре в тунела. Нали си представяте, че това при всички положение може да всее страх и паника в пътуващите вътре в станциите на метрото.

Минчо Спасов: Всички мои действия са продиктувани от уважение към обществото и неуважение към тях. Истинско неуважение към обществото проявяват тези хора, които не уважават гласа на народа, които са се завързали с белезници към радиаторите на кабинетите си и не искат да го напуснат. Те са хулиганите.

Полицията продължава да издирва третия човек от записите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Това управление е изчерпано (обобщение)
БСП: Това управление е изчерпано (обобщение)
Гърция затваря граничния пункт "Ексохи-Илинден" за хора и автомобили до 3 август
Гърция затваря граничния пункт "Ексохи-Илинден" за хора и автомобили до 3 август