Възрастни хора от дом "Възраждане" в Русе протестират срещу забраната да напускат сградата

от БНТ
16:06, 21.07.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

230 възрастни хора от дом „Възраждане” в Русе се оказват затворници на социалното заведение. Заради заповед на здравния министър, свързана с пандемията и след разпореждане на общината, те не са излизали извън сградата вече четири месеца и половина. Хората недоволстват, а в знак на протест, една от жените обяви гладна стачка.

Заради заповедта на министъра на здравеопазването от средата на март да се прекратят посещенията на външни лица в домовете за социални услуги, на хората е забранено да напускат сградата. Затова с тях разговаряхме по телефона.

"Вратите се заключват. Никъде в една заповед не пише, че ние сме в изолация. Ние не сме от някой дом за душевно болни. Ние сме дом за нормални възрастни, стари хора. Аз съм в гладна стачка", заяви Здравка Минчева.

От 15 юли все пак хората са получили разрешение да се разхождат в двора от 15,30 до 17 часа. Те обаче смятат, че това време е твърде кратко, а заради горещините – и неподходящо. Настояват за повече разходки на чист въздух.

"Нашите мускули за 5 месеца атрофираха", сподели Здравка Минчева.

"Ние трябва да умираме бавно, бавно, но сигурно", каза Жана Неделчева.

Заради създалото се напрежение, представители на община Русе, регионалната здравна инспекция и „Социално подпомагане” се срещнаха с част от възрастните хора.

"Излизайки, пазарувайки в магазина, не можем да бъдем сигурни кого ще срещнат и влизайки вътре в дома, вече има сериозна опасност. По етажите излизат, направен е график, за да не се сливат потоците, излизат в двора. Обсъждаме варианта с ръководството на дома да се увеличи това часово време и то в сутрешните часове, когато е по-хладно", заяви Катя Петрова – началник на отдел "Социални дейности" - община Русе.

Разходките в двора ще бъдат по график, така че хората да не се засичат и с доставчиците, които зареждат Дома с продукти.

Автори: Венета Николова, Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Монтана направи първи трансфер преди началото на сезона
Монтана направи първи трансфер преди началото на сезона
ЦСКА-София отново с интерес към Тодор Неделев
ЦСКА-София отново с интерес към Тодор Неделев