НОВИНИ

Управляващите очертаха приоритетите след отхвърления вот на недоверие

bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 21.07.2020
5316
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

В хоризонта на този мандат трябва да се свършат няколко неща - трябва да се справим с последиците от пандемията, има огромни енергийни проекти, които трябва да бъдат реализирани, а също така и създаване на организация за въвеждане на машинно гласуване. Това коментира на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев, след като вотът на недоверие срещу правителството беше отхвърлен.

Имаме добра сделка за България, добра е и за Европейския съюз, коментира Дончев по повод постигнатото споразумение между европейските лидери за многогодишната финансова рамка на Европейския съюз.

Размерът на финансовата рамка на ЕС е очакваният - 1 трлн. и 74 млрд. евро.

Имаме промени спрямо първоначалното предложение - 390 млрд. евро ще бъдат безвъзмездна помощ. Държавите членки ще могат да ползват 360 млрд. евро под формата на заеми.

За България общият размер на финансиране по всички инструменти възлиза на 28 млрд. 934 млн. евро. По кохезионната политика са почти 9 млрд. Средства за преки плащания са в размер на 5 млрд. евро. Фонд за справедлив преход - 1 млрд. 178 млн. евро.

Добрата новина е, че имаме допълнителен пакет от 200 млн. по кохезионната политика за най-слабо развитите райони, допълни вицепремиерът и призова, че не бива да допускаме това финансиране да потъне като вода в пясък.

Предвижда се и акцент върху енергийната ефективност, не само върху сгради, но и инвестиция в машини. Трябва да санираме всички публични сгради, не трябва да остане такава, която не е енергийно ефективна, заяви Дончев.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Вицепремиерът каза, че ще има промени в кабинета. Какви - бъдете любезни да изчакате няколко дни, каза още Томислав Дончев.

Ключовите думи, с които беше приета многогодишната финансова рамка на ЕС са растеж и заетост - това са общите цели, коментира социалният министър Деница Сачева.

България получава по-голямо финансиране - с един милиард повече в сравнение с предишния бюджет. Това не може да се случи в държава, в която средствата се харчат непрозрачно, в държава, която се управлява с корупция или в която има съмнения за мафия.

Да, може да има грешки, може да има неща, които трябва да се поправят, но нека правилно да тълкуваме фактите и да си поставяме общи цели, заяви министър Сачева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неуспешен пети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"
Неуспешен пети вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"
Даниел Иванов претърпя втора загуба в Токио
Даниел Иванов претърпя втора загуба в Токио