НОВИНИ

Доц. Славов: Протестите са символ за скъсана връзка между управляващите и гражданите

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 21.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, има нарушение на правата на Минчо Спасов и Светослав Трайков.

„По силата на българската Конституция, а и на Европейската конвенция за правата на човека всеки от момента на задържането му има право на адвокатска защита. Така че недопускането на адвокат часове наред със сигурност представлява нарушение на правата“, каза доц. Славов.

Той подчерта, че съществото на демокрацията е да можеш да смениш управлението, без да използваш насилие. Това означава да има политически алтернативи, които гражданите свободно да избират. То става на избори, но когато едно управление в рамките на своя мандат изгуби доверието, което има от страна на гражданите, има протести.

Протестите са символ за скъсана връзка между управляващите и гражданите, обясни доц. Славов.

„Ако имаше такава работеща връзка, дали под формата на обществени консултации, или под формата на периодични граждански инициативи, които биват разглеждани от парламента, или друг механизъм на реална връзка управляващи и граждани, нямаше да има такива масови демонстрации. Разбира се, тук се наслагват много проблеми, не само от управляващите. Кризата с Ковид не е отминало, постепенно влошаване на икономическите показатели. Но основното е чувството за безнаказаност на тези, които упражняват власт и обслужването на определени олигархични интереси“, поясни доц. Атанас Славов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
78 години от разстрела на Никола Вапцаров
78 години от разстрела на Никола Вапцаров
Валери Симеонов: Никой вариант не е изключен за промените в кабинета
Валери Симеонов: Никой вариант не е изключен за промените в кабинета